RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taper du i sjakk online, kan det være Magnus Carlsen

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix
Sist oppdatert:
22-åringen spiller anonymt og er blitt anklaget for juks.

CHENNAI (Nettavisen): Magnus Carlsen (22) har spilt under ulike kallenavn på internett siden han var ni år gammel.

Da hjalp administrator Tarjei Svensen ham med å sette opp en konto på Internet Chess Club. Svensen er i dag med i Carlsens reisefølge til Chennai.

Carlsen har alltid spilt gratis, mens de fleste av de over 30.000 medlemmene mot betale en årlig avgift over drøye 400 norske kroner.

- Å spille på server har gjort han bedre. Det har utviklet det blikket for taktikk og det har hjulpet ham med å teste ut åpninger, sier Svensen.

Han utelukker ikke at Magnus Carlsen kan ha brukt internettspilling til å forberede seg til VM-finalen.

LIVE: Dette partiet må Anand vinne

Klagen ble avvist
For et par år siden brukte Norges VM-håp ganske enkelt navnet «Magnus», men denne kontoen er ikke aktiv lenger.

- Han er innom fortsatt og spiller av og til, men han liker å være anonym, sier Tarjei Svensen til Nettavisen.

Anonymiteten har også sine sider. Minst en gang har en spiller klaget på den anonyme Carlsen fordi han var sikker på at motstanderen brukte maskin.

- Det var en sterk internasjonal mester som leverte inn en offisiell klage. Han visste ikke hvem han spilte mot - og han vet det fortsatt ikke. Klagen ble avvist, sier Tarjei Svensen.

Trodde Fischer spøkte
Det finnes flere liknende historier, som da stormesteren Nigel Short i år 2000 tapte mot en ukjent motstander. Han var sikker på at nå avdøde Bobby Fischer spøkte med ham.

- Min ukjente motstander gjorde noen absurde åpningstrekk - han flyttet alle bøndene frem et hakk. Dette er trekk ingen stormester ville gjøre. Fra den frivillig dårlige stillingen dukket det opp trekk med uant styrke. Jeg ble fullstendig knust, har Short uttalt.

Det er fortsatt ikke kjent hvem som rundspilte den britiske VM-finalisten den gang.

Internet Chess Club startet opp i 1995 og er privateid i USA. Nettstedet har flere tusen norske medlemmer. Carlsen har også spilt på Playchess, og det tredje store nettstedet for sjakkfrelste er Chess.com.

Logget av før finalen
Den beste spilleren på ICC der navnet ikke er kjent, er «TheTwits». Eieren logget av siste gang 30. oktober - rett før VM-finalen.

TheTwits har akkurat nå den høyeste lynsjakkratingen av samtlige medlemmer på nettsjakklubben. Vedkommende er foran verdensstjerner som Teimour Radjabov og Fabiano Caruana på listen.

- Ingen kommentar, sier Tarjei Svensen når vi spør om det er Carlsen som skjuler seg bak dette navnet.

Carlsen har også benyttet pseudonymene «cfaceindisguise» og «duhwinning», men disse kontoene har ikke vært i bruk siden 2011.

De første kallenavnene til Magnus Carlsen er velkjent i sjakkretser. Han spilte under navnet «imbetosoon» og «gmtobesoon».

Dette spiller på Internasjonal Mester (IM) og Grand Master (GM) - de gjeveste titlene du kan oppnå i sjakk.

Navnene ble selvoppfyllende, i løpet av kort tid hadde Carlsen klart begge deler. Som 13-åring ble han stormester - og resten av historien kjenner vi.

LIVE: Dette partiet bør Anand vinne

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere