RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du kan bli flådd i trafikken

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
Du kan bli flådd for tusenvis av kroner langs veien for brudd på lover du ikke trodde fantes. Her er tabbene du bør styre unna.

Alle som har førerkort i Norge, vet at det er forbudt å bryte fartsgrensene. Og alle vet at det svir i lommeboka om du blir tatt.

Det er derimot svært mange som ikke vet hvor dyrt det er å kjøre med feil lys, og at du risikerer politianmeldelse ved å laste bilen for tungt (se bildet under)

. Pyntelys
- Vi hadde håpet at bilistene selv skulle forstå at tåke/kurvelys ikke burde brukes i mørket, sier UP-sjef Odd Reidar Humlegaard til TV 2 Nettavisen.

- Men, det viser seg at det er så mange som bruker de som «pyntelys», at vi måtte sette søkelys på det, sier han videre.

Mange lever i den villfarelsen at kurve/tåkelys gir bedre lys på veien. Det medfører ikke riktighet, sier han videre.

- Undersøkelser viser at disse lyser opp nærområdet foran bilen, og danner en «lysvegg» som hindrer sikten lenger frem, ifølge UP-sjefen.

Reglene:

  • Det er tillatt å bruke kurve/tåkelys som markeringslys i dagslys (men kun sammen med parklys).
  • Det er ikke tillatt å bruke kurve/tåkelys sammen med hovedlysene.
  • Det er ikke tillatt å bruke kurve/tåkelys etter mørkets frembrudd.

Det koster 2000 kroner å vri feil på lysbryteren.

Det er kun i tett tåke, at det er tillatt å bruke tåkelysene. Om tåken er tett nok, er det opp til bilistene selv å vurdere. Men UP er strenge i sin tolkning av «tåke».

- I min tid som bilist har jeg ikke hatt behov for å bruke kurve/tåkelys, og jeg bruker bilen mer enn de fleste, sier UP-sjefen.

Overlastet feriebil
Når hele familien skal på tur, er det mange som laster stasjonsvognen opp til taket slik at sikten bakover blir lik null. Det er faktisk tillatt! Men, vær oppmerksom på vekten.

De fleste familiebiler har lov til å laste mellom fire og fem hundre kilo. Fem personer kan fort veie 400 kilo til sammen. Da har du ikke lov til å ha med mye bagasje.

Det forekommer dessverre at familier på vei til hytta må sette igjen varer eller bagasje, fordi bilen er overlastet. Nei, det vil ikke være passende å sette igjen svigermor, nei!

Det koster i utgangspunktet ikke penger å ha overlastet personbil. Men, i grove tilfeller vil forholdet bli politianmeldt, sier en representant fra Statens vegvesen.

Belte i baksetet
En tilfeldig rundspørring viser at bruken av bilbelte i baksetet fremdeles er forbundet med noen myter.

Enkelte tror at det ikke er påbudt så lenge bilen de sitter i er eldre enn en viss alder. Det medfører ikke riktighet.

- Men dersom det ikke finnes belter bak, er det heller ikke påbudt å bruke, siden det ikke er krav om å ettermontere.

Reglene sier:

  • Dersom det er belter i baksetet, er det påbudt å bruke de. (Det samme gjelder selvfølgelig foran).

Skulle du glemme beltet, koster det deg 750 kroner

Lys på tilhenger
Våronna står for døren, og mange finner frem tilhengeren for å kjøre skrot på fyllinga. Noen fyller også henger'n med ting som skal til hytta for sommeren.

Vær oppmerksom på at det er like dyrt å mangle et bremselys (og andre lys) på tilhengeren din, som om det skulle manglet på bilen din.

Feil på lys: 2000 kroner

Vinterdekk på henger
Det er samme regler for tilhenger som for bil, når det gjelder dekkene. Det skal være sommerdekk og vinterdekk tilpasset forholdene.

Det er det mange som glemmer.

Det koster 500 kroner å kjøre med feil dekkutrustning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere