Gå til sidens hovedinnhold

Det finnes ingen filmer til denne TV-skjermen

Ikke la deg lure av produsentenes race mot 3D - det finnes knapt en film å oppdrive.

[Teknofil]: Blu-Ray- og TV-produsentene tvinger oss sakte men sikkert over på 3D.

Ifølge konsulentselskapet Futuresource vil så godt som alle Blu-Ray-enheter som selges være utstyrt med 3D-funksjonalitet innen 2013.

Innen 2015 vil også 30% av alle TV-apparater som selges være utstyrt med 3D.

Du som forbruker kommer altså i løpet av noen ganske få år til å ende opp med 3D, enten du vil eller ikke.

Men er det vits å oppgradere ennå?

Stor mangel
En av tingene som gjør at det hele virker litt meningsløst i dag, er mangelen på filmer og spill i 3D. I dag finnes det kun ti fimtitler i 3D tilgjengelig i Europa, og man regner med at det kun kommer 40 filmtitler til i løpet av 2011. Dette er et skremmende lavt antall.

Veldig mye av det som kommer vil dessuten være rene animasjonsfilmer. Det er nemlig en langt enklere produksjonsprosess å lage disse i 3D enn en vanlig spillefilm.

Spilltitler kommer det nok til å komme fler av, men ikke så mange. I følge spillstedet Gamer.no kan vi regne med å se rundt 50 3D-spill i 2011.

Alt dette betyr at vi ser på et marked nesten uten innhold. Vi kommer ganske fort til å ha enhetene som skal til for å vise 3D, men ikke noe å ise på de nye skjermene våre.

Husk også: En av ti nordmenn kan ikke se 3D

Broadcast
Bransjens våte drøm er å få også vanlige TV-sendinger over på 3D, i alle fall for noen programmer som natur, sport, film etc.

Dagsrevyen er vel neppe et program vi kommer til å se i 3D med det aller første.

Men selv om interessen for denne typen sendinger er stor, spesielt hos TV-selskapene, kommer det til å ta lang tid før vi ser slike sendinger her på berget.

Det har Telenors Broadcastings teknologisjef sagt seg enig i:
– 3D blir aldri mainstream

Noen internasjonale sendinger er det nok mulig vi vil få tilgang til, men 3D-produksjon av sendinger fra de nordisk TV-kanalene er flere år unna. Dette betyr at det er Blu-Ray-filmer og spill vi må ty til for å finne noe som utnytter all teknologien.

Mangelen på 3D-materiell kan raskt tvinge fram en forsert produksjon av innhold, med alt det dette fører med seg.

Tvilsom kvalitet
Animasjonsfilmer er greie nok, disse kommer til å ha en generell god kvalitet. For filmer som er produsert i 3D, som Avatar, er kvaliteten også glimrende.

Det som skremmer er at etterspørselen etter innhold raskt kan tvinge frem etterproduksjon av vanlige spillefilmer til 3D. Det vil si filmer som i utgangspunktet er produsert for 2D og senere tilpasset 3D.

Et godt eksempel på dette er filmen Clash Of The Titans. Her er tilpassingen til 3D så dårlig at det for undertegnede mer eller mindre ødelegger hele filmen. Ikke det at dette er noen Oscar-kandidat i utgangspunktet. Men overføringen til 3D har medført bildeforstyrrelser, sekvenser der store deler av bildet er ute av fokus og en generell degradering av hele filmen.

Hvis mangelen på originalt 3D-materiale medfører at vi får mange slike filmer på markedet er utsiktene i 2011 heller triste for hele 3D-teknologien. Det trengs mer originalt produsert 3D-materiale enn det vi forspeiles nå hvis ikke forbrukerne skal bli meget skuffet av hele teknologien.

Vårt råd er å ikke forhaste seg med anskaffelse av 3D-TV. Er du lysten på 3D så kjøp gjerne ny skjerm, men om det ikke er viktig for deg, kan det være lurt å vente på at det kommer mer innhold og at prisene på utstyret faller.

Venter du litt, har du dessuten mye spennende i vente:
Slik blir fremtidens TV-er

Kommentarer til denne saken