Gå til sidens hovedinnhold

Snart kan du kaste 3D-brillene

Vi har prøvd fremtidens 3D-skjermer.

[Teknofil.no] Det ble blåst nytt liv i 3D-teknologien rundt årsskiftet. Da strømmet vi til kinosalene for å se James Camerons Avatar i tre dimensjoner med brillene godt plantet på nesetippen.

I den senere tid har teknologien tatt skrittet fra kinolerretet og inn i stua. Under årets IFA-messe var det 3D som sto i fokus blant alle skjermprodusentene, og det finnes allerede flere 3D-skjermer i norske butikker.

Ulempen er at du foreløpig trenger briller for å se 3D med dagens teknologi. Det holder imidlertid på å endre seg. De store produsentene jobber allerede med skjermer der du slipper å bruke briller, og vi har fått se på de første konseptmodellene på årets IFA-messe.

Slik fungerer det
Philips er blant produsentene som har utstilt en skjerm der du kan se 3D uten briller. Vi ble informert i korte trekk hvordan teknologien fungerer, og kan vel enklest forklare det på denne måten:

Du har sikkert sett et kort eller bilde der motivet forandrer seg ettersom hvilken vinkel du ser det fra. Mye på den samme måten er det lagt et slik reflekterende lag foran selve skjermen som viser bildet forskjellige ettersom hvilken vinkel du ser det fra.

Skjermen har en oppløsning på 4096 x 2048 punkter, og det gjelder å finne en "sweet spot" der du kan se bildet helt skarpt med begge øynene uten at det blir dobbelt. Punktet er cirka 3,5 meter fra selve skjermen og det er omtrent 15 "plasser" sidelengs innenfor denne avstanden til skjermen.

Ikke helt overbevisende
På Philips sin stand finner vi et merke der "sweet spoten" merket opp og på skjermen flyr det fly i halsbrekkende manøvre.

Det er ingen tvil om at du får mye av den samme 3D-følelsen som om du skulle sett på skjermen med briller på, men vi klarte ikke se hele bildet helt hundre prosent skarpt. Fokuserte du på høyre siden av skjermen ble det på venstre side dobbelt og utydelig.

Det tok ikke mange minuttene før undertegnede syntes det ble slitsomt å se på. Fargene og skarpheten i bildet var som å gå tilbake i tid. Fargene var blasse og bildet er så uskarpt at det minner mer om standardsendinger (SD) enn HD.

Ingen av de tre brilleløse TV-ene vi kikket på klarte å gjengi den skarpheten og fargene du får med TV-modeller med 3D-briller. Men allikevel klarer de å gjenskape 3D-effekten og følelsen, og vi tror nok at potensialet i teknologien er til stede.

For klarer de å skape et produkt der skarpheten er bedre og fargene litt mer fremtredende, er valget enkelt for vår del: Da ryker brillene.

Ingen til salgs ennå
Under vårt besøk på IFA kom vi over i alt tre merker som kunne vise frem 3D-skjemer uten briller; Philips, Samsung og Vestel.

Alle modellene fikk vi bekreftet var konseptmodeller, og og vil ikke komme i butikkene. Vi fikk heller ikke noe bekreftelse på om og når den brilleløse 3D-teknologien eventuelt vil bli satt i produksjon. Sony har tidligere uttalt at vi nok må vente en stund før teknologien er moden.

Lyst å kjøpe deg 3D-TV nå?
Les vår guide til kjøp av 3D-skjerm her

Se video av de nye 3D-skjermene uten briller hos Teknofil.no

Reklame

Nå hamstrer norske menn sexleketøy til seg selv

Kommentarer til denne saken