Telenor kjørte i sommer en omfattende kampanje for mobilt bredbånd og surfing på mobilen.

Kraftig økning i bruk av nettet
Resultatet ble at Nettavisen har fått en rekke tilbakemeldinger på at mobilnettet har fremstått betydelig tregere enn tidligere. Nå har vi endelig fått tak i tall fra telegiganten som viser grunnen til disse tilbakemeldingene:

Ifølge Telenor var det nesten én million privatkunder som surfet på internett på mobiltelefonen, bare i juni. I tillegg kommer selskapets aktive bedriftskunder. Dette er en økning på 14 prosent fra i fjor.

Flere bruker mer
Men kanskje enda viktigere enn antall brukere: Fra starten av 2009 til juni i år, har antallet brukere som bruker mer enn 5 MB i måneden, økt med 337 prosent.

Det vil si at stadig flere surfer på mobilen - og de som surfer, bruker mye mer kapasitet.

- Årsaken til denne veksten er nok i hovedsak at antall mobiltelefoner med berøringsskjerm har økt raskt, spesielt iPhone og telefoner med Android, og de utgjør nå 13 prosent av alle mobiltelefoner i Telenors nett, sier leder for privatmarked i Telenor, Svein Henning Kirkeng.

Enorme mengder data
Dette viser seg nå tydelig bruken av data i mobilnettet. Mens mobiltelefoner i januar i fjord bare stod for 2,6 prosent av all datatrafikken i mobilnettet (mobilt bredbånd på PC utgjør resten) - var tallet i juni 9,3 prosent - altså nesten en firedobling.

Ifølge tall fra Telenor ble det i første halvår i år overført ganske så utrolige 2058 terabyte med data (2.058.000 gigabyte) i mobilnettet, noe som tilsvarer rundt 438.000 DVD-plater. Knappe ti prosent av dette ble altså overført med mobiltelefoner.