RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Monsteret Meland

Sist oppdatert:
Utenfor Bergen finnes banen som skremmer vettet av de fleste: Går du Meland Golf under 100 slag første runde, er du blant de få utvalgte, nærmest uansett hva du har i handicap. Norgesmesteren måtte forlate banen da han ikke hadde flere baller i bagen.

TV 2 Nettavisens testteam var en hjemmebanespiller og et medlem i en østlandsklubb. De har samme handicap, og østlendingen slo strilen med to slag på Miklagard bare noen dager tidligere.

I øsregnet på Meland var rollene snudd til det ekstreme: Oslo-mannen tapte med 25 slag!

Så mye betyr kunnskap om banen og fornuftig spill på det som rangeres som Europas vanskeligste bane.

Å spille Meland handler om baller: Jo større, desto flere.

Djevelsk start

Allerede på første hull viser banen seg frem. Ifølge baneguiden et tilsynelatende greit par fem-hull med dogleg venstre. To rette slag på 180 meter og hullet er enkel skuring. Dette er banens særpreg: Glem lange driver på generøse fairwayer. Slår du lengre enn 230 meter fra gul tee, må du nesten uten unntak kunne forme driveslaget.

Slår du rett, er du i skogen rett frem. Slicer du, bør du ha med et par dusin baller for å overleve runden. Eller aller helst sette igjen wood-ene i bilen.

Østlendingen la ballen akkurat passe langt og gikk fornøyd fra tee. Fremme ved ballen så han at den lå to meter ut i semiroughen. For sent innså han at Meland-roughen ikke slipper noen ut uten varig men. Spesielt ikke dem som vil spille et normalt slag. Eneste som hjelper er å pitche ballen tilbake på fairway og holde seg på det korte gresset for fremtiden.

Hull to ser også overkommelig ut på baneguiden (man må krysse vann, riktignok, men ikke så langt). Problemet er igjen at man må kunne slå rett. Noen meter til høyre eller venstre og du har alvorlige problemer.

Monsterhullet

Og skulle du ha overlevd en og to, kommer selveste monsterhullet: Par fem, riktignok bare 456 meter, men drive er bare tilrådelig for de som slår spikrakt. Deretter trenger man et rett andreslag med fairwaywood før man må dra frem et nøyaktig innspill over en kant for å nå greenen.

Etter disse tre hullene er runden ødelagt for de aller fleste.

De som har scoret best første gang har nesten konsekvent stolt på jernkøllene. Blir du kjepphøy og tar sjanser, får du en smekk. Gang etter gang. Og slik blir Meland en øvelse i å bite i seg nederlag og forsøke å beholde humøret.

Det er ikke spesielt enkelt hvis du går i flight med et par lokalkjente...

Både slakt og ros er passende

Problemet med å anmelde Meland er at banen er ekstremt vanskelig. Man reiser ikke ut dit for å ha en hyggelig stund, men for å prøve seg på Europas vanskeligste bane. Den er slopet til 148. En nybegynner med handicap 36 får 48 slag.

Den som tror det er generøst har ennå ikke møtt monsteret.

TV 2 Nettavisen spilte banen i øsende regnvær (ikke helt upassende på Vestlandet), og vi opplevde en golfrunde som har satt spor. Meland skaper hevnlyst. Men man vil aldri lykkes på banen før man evner å sette machomannen til side, og satse på å være smart og ydmyk.

Spektakulær bane

Som golfopplevelse er Meland helt utrolig. Når du står på utslaget på hull åtte (og 13), har du et fantastisk utsyn inn fjorden. Du forlater ikke Meland uten å ha spektakulære bilder på netthinnen. Samtidig er du skamslått mentalt etter en tre-fire timer lang kamp mot banen.

Det beste som kan sies om Meland er at banen er noe for seg selv. Du drar dit hvis du ønsker å bryne deg på en uhyre vanskelig mesterskapsbane, som er designet slik at du ikke får et minutt fred. Selv par 3-hullene er utfordrende. På avslutningshullet måtte faktisk driveren frem for å løfte ballen over vannet i front av greenen i uværet.

De lokalkjente takler monsteret ved å utvikle sin helt egne stil; såkalt Natural Golf. Som de siste dagers hellige stabber de rundt på banen med slag som minner mer om krokket enn klassisk golf. De om det.

Noen negative trekk

Fanatiske Meland-tilhengere mener at banen er Norges beste (på bergensk heter det Europas beste), men da glemmer de et par ting:

- Det er ikke mulig å slå lange driver

- Banen straffer feilslag for hardt, ofte er ballene umulig å finne

- Banen er vanskelig å lese for førstegangsspillerne

Betegnende nok ga Meland-medlemmet 10 i score for layout, mens østlendingenga mye lavere av disse grunner. Sju baller for layout er altså et kompromiss.

Vår vert, som er en habil klubbspiller, gikk banen 70 ganger før han kom under 100 slag.

Det er slike slag livet gir.

Del dine erfaringer med Meland eller andre baner med andre golfinteresserte på TV 2 Veggavisen (trykk her )

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere