RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Golf for fjellklatrere

Sist oppdatert:
Hva gjør du hvis du skal spille golf på Randsfjorden Golfklubb? Du begynner nedenfra og jobber deg oppover!

Cirka 10 mil nordvest for Oslo ligger et praktfullt golfanlegg for nybegynnerne og en ganske så tricky bane for de mer erfarne. Randsfjorden Golfklubb har fått mye ut av sine arealer hvor man kunne forsverget at det er mulig å bygge en golfbane.

Haken er at du begynner på bunn og jobber deg oppover via en meget strabasiøs tur i fjellsiden.

Det begynner så greit: Fra utslaget rett ved proshopen er det en lang bakke ned til første green. Den største faren ligger i å være for grådig, eventuelt å slå skjevt ut til høyre. Da er ballen tapt utenfor banen og det er bare å bite i seg skammen og dra en ny opp fra bagen.


God utforming

Allerede på neste hull merker man arkitektens grep. Du må kunne slå nøyaktig og helst være i stand til å skru ballen begge veier for å score veldig bra på Randsfjorden. Hvis ikke lander du lett i skogen.

Etter et kort og intetsigende tredjehull, er det bare å krysse riksveien og ta fatt på banens juveler - de nye hullene ned mot selve Randsfjorden.

Allerede hull fire er en perle. Hele høyresiden er en sammenhengende katastrofe, men slår du langt og rimelig rett, kan du legge deg tett opp mot greenen fra utslaget. Derfra har du panoramautsikt over fjorden, og på en solskinnsdag er det et flott syn!

Klatreetappen

Hull fem er banens flotteste par tre-hull - slår du for kort, er bunkeren åpen - slår du for langt, sover ballen blant fiskene. Problemet er altså å velge riktig jernkølle.

Deretter vender man ryggen til vannet for å klatre sammenhengende til utslaget på 17. hull!

Særpreget opp lia er vel utformede par fire-hull som tester spillernes evner til å slå presist og tenke strategisk. I så måte er Randsfjorden en bra golfbane for de aller fleste. Slår man langt og upresist, kan banen være en prøvelse.

Snåle avslutningshull

De to siste hullene er noe for seg selv. Det relativt korte par fem-hullet helt øverst (17. hull) innbyr de modigste til å slå blindt over trær. De mer forsiktige (og fornuftige) må ofte ha tre transportslag før et enkelt innspill. «Feigingen» kan altså få par ved enkle midler, mens våghalsene lett mister både en og to baller på ferden ned løvskogen.

Det aller rareste hullet er likevel hull 18: Fra utslaget er det rett ned og omtrent like bratt som i en alpinbakke. Hvis du ikke heter Tiger Woods eller elsker risikosport, er det bare å lete etter et høyt jern. Ved smart spill har du nemlig et ganske greit innspill der ballen lett ruller ned de siste metrene til greenen.

Gode treningsforhold

Randsfjordens største pluss er svært gode treningsfasiliteter. En stor drivingrange ligger rett ved en glimrende fire hulls-bane som er åpen for alle.

Og under gjestegården er det en romslig øvingsgreen. Ikke rart at Randsfjorden er svært populær for nye rekrutter. Gjestegården har også spesialisert seg på helgetilbud i tilknytning til grønt kort-kurs.

Største minus er at banen er i relativt dårlig stand. Fairway og utslag var steinharde mange steder, men greenen var det lite å utsette på. Vi har også litt å utsette på informasjonen underveis. Når banen ikke har baneguide, er det for dårlig med utslag uten tegninger av hullet - og det er langt mellom avstansmerkene. Slik blir banen lett for de innvidde og fort vanskelig for førstegangs-besøkende.

Men alt dette kan tilgis av at de nye hullene ned mot vannet rett og slett er særdeles vakre når solen blinker i den blå Randsfjorden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere