RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norske fjorder blir verdensarv

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
Geiranger- og Nærøyfjorden kom i dag på Unescos ettertraktede verdensarvliste. Nå jubler turistnæringen og håper på mer besøk.

Like over klokka 11.30 i formiddag besluttet Unescos verdensarv-komite, som er samlet i Durban i Sør-Afrika, at de to norske fjordområdene får en plass på listen over spesielle og verneverdige kultur- og naturområder.

Det betyr at Norge har fått sitt første naturarvområde på den prestisjefylte listen. Verdensarvlisten består i dag av 788 steder. Av disse er 154 naturområder.

- Blant verdens vakreste
I begrunnelsen for vedtaket viser verdensarvkomiteen blant annet til at Nærøyfjord- og Geirangerfjordområdene regnes blant de aller vakreste fjordlandskapene på kloden.

En plass på verdensarvlisten er et kvalitetsstempel, men gjør også at norske myndigheter plikter å bevare fjordene på en helt spesiell måte.

- Beslutningen er en stor anerkjennelse til alle som gjennom generasjoner har sett verdien av å bevare et av verdens absolutt mest inntrykksterke landskap for etterslekten. Status som verdensarv er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et landskap kan få, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide i en kommentar torsdag.

Håper på flere overnattende
Turistsjef Geir Gjærde i Geiranger håper plasseringen vil gi enda flere turister til Geiranger.

- Det er en anerkjennelse, og vi håper det vil bringe flere turister, også turister som blir lenger i bygda og bruker naturen rundt her, sier Gjærde til TV 2 Nyhetene.

Geiranger har allerede rundt 600.000 besøkende i året, men under halvparten av dem overnatter i turistbygda.

Turist Carla Smith fra Canada er på lynvisitt i Geiranger og mener fjordene fortjener en plass på verdensarvlista.

- De er så vakre, se på den fargen. Jeg kommer helt klart tilbake. Jeg har også venner som reiser til steder som står på verdensarvlisten, og nå må jo de komme hit også, sier Smith til TV 2 Nyhetene.

Sju norske steder
Pyramidene i Egypt, Viktoriafallene i det sørlige Afrika, Den kinesiske mur og Grand Canyon står allerede på Unesco-listen. I Norge er Bryggen i Bergen, Røros, Urnes stavkirke, helleristningene i Alta og Vega på Helgeland også med.

Først ute var Bryggen i Bergen og Urnes Stavkirke i 1979. I de 26 årene som har gått er listen sakte blitt utvidet til sju norske steder.

Røros kom med i det gode selskap i 1980. Fem år senere var det Alta sin tur. I fjor kom Vegaøyene også med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere