RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjerper rutinene på halal-kjøtt

Sist oppdatert:
Gilde skjerper rutinene på merking av halal-kjøtt etter at velsignet kjøtt fra sau og lam ble solgt i vanlig emballasje.

Halal-slaktet sau og lam kommer fra Gildes slakteri på Gol og datterselskapet Alfathi AS. Det er ingen forskjell på kjøttet eller slaktemetodene - med unntak av velsignelsen som må utføres av en muslimsk slakter. Likevel var det flere som reagerte da det ble kjent at halal-slakt fra Gol ble solgt i vanlig Gilde-forpakning. Nå tar Gilde grep for å sikre at ikke mer halal-kjøtt kommer på avveie.

- Egen produksjonslinje
- Når det blir slaktesesong for sau og lam, vil Gol ha en egen produksjonslinje for halal-slakt, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til TV 2 Nettavisen. Selv om det bare er velsignelsen som skiller kjøttet, tar Gilde reaksjonene alvorlig.

- Vi må bare innrømme og beklage at en mindre del av halal-kjøttet har gått inn den vanlige produksjonen. Reaksjonene går på det rent prinsippielle, at varedeklarasjonen skal inneholde alle relevante opplysninger, og det er også vår grunnholdning. Vi mener det er riktig og redelig og skille ordinært slakt og halal-slakt, sier Sundqvist.

Garanterer
Fra årets lammesesong garanterer Gilde derfor at det ikke skal forekomme stykket eller skåret vare som er halal-slaktet under varemerket Gilde. Halal-kjøtt skal bare omsettes under varemerket Alfathi, heter det i en pressemelding fra Gilde.

Spesialanlegget på Gol slakter totalt 2.200 tonn lammekjøtt hvorav halal-slakt utgjør cirka 260 tonn. Konsernet har et totalt slaktevolum på 18.300 tonn sau og lam.

Økt halal-salg
Gilde selger en stadig økende mengde halal-kjøtt gjennom sitt datterselskap, Alfathi AS , som forøvrig betyr «nye muligheter». I fjor omsatte selskapet for fem millioner kroner. Økningen er størst på foredlete kjøttvarer som pizza, pølse og pålegg.

Ifølge Sundqvist har det ikke skjedd noe sammenblanding av vanlig kjøtt og halal-kjøtt i halal-merket emballasje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere