RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mer mat og flere timer i skolen

SV-leder Kristin Halvorsen vil bruke gratis skolemat og flere skoletimer som gulrot for å få velgerne til å stemme på SV i september.

BOTANISK HAGE (TV 2 Nettavisen): - For fjerde valg på rad vil utdanning og kunnskap være vårt hovedfokus i valgkampen. Vi har vurdert om vi bør fokusere på andre tema, som for eksempel eldreomsorg, men kom til at kunnskap, forskning og dannelse er viktigst, sa Kristin Halvorsen da partiet startet valgkampen i Oslo i dag.

Derfor vil SV blant annet utvide timetallet i grunnskolen fra 180 til 210 timer, innføre gratis skolemat, en time fysisk aktivitet hver dag og mindre elevgrupper. Dette vil SV få råd til fordi de ikke lover skattelettelser, mener partilederen.

- Dette kommer til å koste, og det skal det. Det koster å utvikle skolen, sier Halvorsen.

Hva synes du? Diskuter i Veggavisen!

Ni milliarder kroner
Partiet mener at skoleløftene vil koste totalt ni milliarder kroner. Å utvide skoledagen vil koste 3,5 milliarder kroner, gratis skolemat vil koste 2 milliarder kroner, øvrige tiltak i grunnskolen vil koste to milliarder kroner, bedret studiefinansiering 850 millioner kroner, gratis skolebøker i videregående skole 220 millioner kroner og økte rammer for universiteter og høyskoler 100 millioner kroner.

- Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet (H) sier at Høyre har tatt grep om skolen gjennom kunnskapsløftet og at SV og Ap er gammeldagse i sin skolepolitikk når der fokuserer på mat og skolebygninger?

- Det er en forsvarsmekanisme fra Kristin Clemet fordi hun vet at Høyre ikke har penger til å gjennomføre det hun innerst inne ønsker seg. Hvis en ser seg rundt, så ser en at behovet for skolemat og lengre skoledager er gjengs. Kritikken fra Clemet er en effektiv valgkampamp-manøver, sier Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

- Høyre-leder Erna Solberg sier at 80 prosent av elevene i grunnskolen har matpakke med seg. Hvorfor trenger vi da gratis skolemat?

- Hvis en av fem møter på skolen med en ulmende sult og så banker ned to boller og en cola til formiddagsmat, blir de helt turbo. Tenk på hvor mye problemer det skaper. Hvis dette gjelder 20 prosent, er det ikke en bagatell, men et stort problem.

For å vise at det er mulig å lage god og billig skolemat hadde SV invitert skolefritidsordningene fra Smedstad og Grünerløkka skole. Tredje og fjerdeklassingene ble servert kylling og laks til henholdsvis 22 og 18 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere