Gå til sidens hovedinnhold

46 milliarder kroner borte på 13 dager

Myndighetene advarer og konkurrenter stormer til.

Mye er sagt og skrevet om Bitcoins de siste månedene, den digitale valutaen som mange har begynt å se på som et reelt alternativ til vanlige penger. I løpet av noen hektiske uker i november åttedoblet verdien seg.

Les også:

Men nå er noe dramatisk i ferd med å skje for de som har satset penger i Bitcoins. 5. desember i år ble Bitcoins omsatt for 1240 dollar per stykk, ifølge den største Bitcoin-børsen MtGox. Onsdag er prisen ned mot så lite som 480 dollar, men med et såkalt «vektet snitt» på 608 dollar. Dette skjer etter spesielt mye handel de siste par dagene.

Ifølge New York Times er mye av grunnen til at Kina i praksis har forbudt veksling i lokal valuta.

Med et totalt volum på rundt 12,1 millioner Bitcoins, betyr det at markedsverdien på pengene har stupt fra rundt 15 til 7,4 milliarder dollar - rundt regnet 46 milliarder kroner - på under to uker. Dette viser at verdien på Bitcoins i stor grad dikteres av bobler som blåses opp og sprekker.

En av de store utfordringene til Bitcoins er at dens juridiske status er heller uavklart, og ikke minst at en av valutaens største bruksområder tilsynelatende er lyssky handel - og penger har forsvunnet i stor skala. I løpet av høsten er to av internetts store undergrunnsmarkeder stoppet. Da «Sheep Marketpace» tok kvelden i starten av denne måneden, kan så mye som 96.000 Bitcoins ha blitt stjålet fra brukerne.

Når populære markedsplasser forsvinner, gjør det også noe med ettertraktetheten til Bitcoins - selv om også stadig flere legitime aktører etter hvert begynner å skryte av at de tar imot Bitcoins som betalingsmiddel.

Klar advarsel til forbrukere

Det hjalp heller ikke på at Det europeiske banktilsynet (EBA) i forrige uke gikk ut og advarte mot risikoen knyttet til virtuell valuta, understøttet av Finanstilsynet i Norge.

Kort oppsummert var meldingen følgende:

  • Du kan tape pengene dine på vekslingsplattformen
  • Pengene dine kan stjeles fra den digitale lommeboken din (og myndigheter kan beslaglegge det)
  • Du er ikke beskyttet når du bruker Bitcoins som betalingsmiddel
  • Verdien av dine Bitcoins kan endres raskt, og kan til og med falle ned til null

På toppen av dette gjør Finanstilsynet og Skatteetaten det klart at kjøp av Bitcoins er både moms- og skattepliktig.

- Omsetning av Bitcoin er ordinær avgiftspliktig omsetning av elektroniske tjenester. Skattedirektoratets vurdering er at bitcoins ikke kan anses som «gyldige betalingsmidler» (merverdiavgiftsloven § 3-6 d) og derfor heller ikke kan anses som en unntatt «finansiell tjeneste». Bitcoins klassifiseres som «tjeneste» (§ 1-3 bokstav c), nærmere bestemt «elektronisk tjeneste» (§ 1-3 bokstav j). Dermed skal næringsdrivende legge 25 prosent merverdiavgift på sin omsetning av bitcoins, slår Skatteetaten fast.

Ved spekulasjon, er også eventuell gevinst skattepliktig. Det er dermed grunn til å tro at Bitcoins kan bli en skattebombe for mange brukere.

Om privatpersoner skal ta høyde for merverdiavgiften, må en i praksis ha en svært vesentlig gevinst for i det hele tatt å gå i null.

Flere konkurrenter klar til å ta over

Selv om Bitcoins i dag er den desidert største aktøren av virtuelle penger, er det en rekke aktører som står klare til å ta over posisjonen til Bitcoins. Den konkurrenten største er utvilsomt «Litecoin», som i stor grad baserer seg på samme prinsipp som Bitcoin, men som blant annet skal gjøre det vanskeligere for ressurssterke aktører å melke systemet. I skrivende øyeblikk har pengene en markedsverdi på rundt 600 millioner dollar.

Peercoin og Namecoin er to andre konkurrenter, som nærmest er videreutvikling av Bitcoin-teknologien. De har markedsverdier på henholdsvis 73 og 34 millioner dollar.

Men dette er ikke de eneste. Ifølge The Guardian er det over 60 forskjellige konkurrenter til Bitcoins der ute, med varierende grad av utbredelse.

Siste skudd på stammen er et produkt som de siste ukene har fått mye oppmerksomhet. Dogecoin var tilsynelatende et tulleprosjekt som har tatt av mer enn utviklerne hadde regnet med, og baserer seg egentlig på internettfenomenet «doge», som i utgangspunktet er bilder av søte hunder laget av Shiba Inus.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken