RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir omfattende infomasjon til PST

Sist oppdatert:
Muslimske trossamfunn formidler omfattende informasjon på regelmessige møter med Politiets Sikkerhetstjeneste.

Både Islamsk Råd og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter utstrakt kontakt, og utveksling av informasjon. Leder for Islamsk Råd, Mohammad Hamdan, sier møtene er regelmessige.

- Vi har vært i flere møter med PST, og vi har etablert et offentlig samarbeid, sier han til TV 2 Nettavisen.

Hamdan beskriver møtene som nødvendige, både for PST og for de religiøse miljøene. Han forteller at Islamsk Råd - som har et tyvetall trossamfunn som sine medlemmer - anbefaler alle moskeer å ha god kontakt med PST.

- Møtene dreier seg først og fremst om formidling av nødvendig informasjon. Vi må være helt åpne. Det er viktig for oss at Norge er trygt for alle som bor her, uansett religiøs tilhørighet, sier Hamdan.

Kontaktet etter 11. september
Forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet Rabita forteller at han ble kontaktet allerede rett etter 11. september-angrepene i USA for fire år siden.

- Når PST kontakter oss pleier vi å møte dem i moskeen eller et offentlig sted. PST og politiet kontakter oss av og til, enten for å høre om noen plager oss fra rasistiske miljøer, eller om vi har opplysninger om personer som kan true Norges sikkerhet.

Han understreker at de også ber folk ta kontakt med om de føler noen planlegger noe galt.

Snakker generelt om politikk
Trossamfunnet som holder til i Calmeyers gate i Oslo sentrum, samler troende fra flere arabiske land. Ghozlan forteller at imamen gjerne snakker om politikk generelt under fredagsbønnen, men understreker at han tar avstand fra å oppfordre til Jihad.

- Imamen snakker generelt og forsøker å være brobygger mellom muslimer og nordmenn. Men imamen kan også snakke om politiske saker i muslimske land. For eksempel snakket vi sist fredag om at amerikanerne brukte hvit fosfor mot muslimer i Falluja i Irak, utdyper han.

- God dialog
Jourhavende politiinspektør Tor Hallingstad i Politiets Sikkerhetstjeneste bekrefter at de har kontakt med de muslimske miljøene.

- På et generelt grunnlag kan jeg si at vi har en god dialog med disse miljøene, sier Hallingstad til TV 2 Nettavisen.

Han vil ikke beskrive i detalj hvordan møtene foregår, og heller ikke hvor hyppig.

Oppholdt seg i Norge
Det er ikke kjent om informasjon om tre algerierne som natt til onsdag ble arrestert i Italia, mistenkt for å ha planlagt terrorhandlinger, har blitt gitt PST gjennom religiøse miljøer i Norge.

PST har uttalt at de kjente til at to av de tre - Yamine Bouhrama og Khaled Serai - oppholdt seg i Norge i fjor, før arrestasjonene ble kjent torsdag denne uken. Lørdag skrev TV 2 Nettavisen at de to haddeoppfordret til Jihad mens de oppholdt seg i en moske i Trondheimsveien.

I løpet av 2004 reiste Bouhrama og Serai til Norge med falske dokumenter, laget i Frankrike. De to ble i Nord-Europa i flere måneder før de reiste tilbake til Frankrike, meldte avisen Corriere della Sera fredag.

Terrorsiktelsene mot Serai og Mohamed Larbi ble frafalt før helgen, og de holdes nå fengslet siktet for dokumentforfalskning og heleri. Bouhrama er siktet for å ha planlagt internasjonal terrorisme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere