ULLEVÅL (Nettavisen NA24): Onsdag lanserte Telenor sitt nye superraske bredbånd, 4G.

Pressen stimlet sammen i foajeen på barneavdelingen ved Ullevål sykehus. Stedet var valgt fordi 4G-nettet vil revolusjonere fjernmedisin via mobiltelefonen.

10 ganger raskere
Med hastigheter opptil ti ganger raskere enn i dag, vil 4G-nettet gi langt bedre brukeropplevelser, ifølge Telenor.

- Dagens raske utvikling av digitale tjenester stiller økte krav til mobilnettet, og med 4G tar vi et viktig steg mot økt kapasitet og høyere hastigheter,sa Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge, under presentasjonen.

- Med 4G fra Telenor ligger alt til rette for effektiv strømming eller nedlastning av film og musikk, bildedeling og videokonferanser når og hvor som helst, fortalte Svendsen.

Les også:

Telenor åpnet onsdag sitt 4G-nett i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen. I løpet av året vil også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få Telenor-4G.

Deretter fortsetter et ambisiøst utbyggingsløp inntil hele landet er dekket. Tromsø kommer like inn i nyåret.

Får du 4G?
Men de aller fleste vil nok være mest interessert i hvordan deres nye smarttelefon vil kunne utnytte det nye nettet.

Her er det skuffende nyheter for de som har Apples iPhone. Mest sannsynlig vil telefoner fra konkurrenter som Nokia, Samsung og Sony kunne brukes på det nye nettet tidligere.

Før iPhone 5 kan brukes, må Apple relansere programvaren som brukes i operativsystemet.

5-eren neste år
- Dette er ventet å skje i begynnelsen av 2013, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Nettavisen NA24.

Det er til syvende og sist helt avhengig av Apple, når de finner det for godt å gjøre denne oppgraderingen.

Det kan gi Nokia og andre produsenter et etterlengtet puff. Både Nokia, Sony og Samsung skal visstnok lansere telefoner før jul som støtter det nye 4G-nettverket.

Bra på iPad
I dag er 4G-nettverket først og fremst et nettverk for datatrafikk, og dekningen innendørs er så som så. Det fungerer noen steder, men er hovedsakelig til nytte for de med lesebrett og PC, som beveger seg rundt ute.

I løpet av høsten vil altså Telenor gjøre en oppgradering som gjør at 4G-nettet fungerer på en del telefoner.

Men fortvil ikke. Telenor har løsningen for deg som allerede har kjøpt iPhone 5. Du kan nemlig kjøpe en ruter fra Telenor til en tusenlapp eller mindre, avhengig av hva slags abonnement du har i dag. Med denne ruteren kan du bruke 4G på iPhonen din i dag, uansett om du har iPhone 5 eller 4.

- Nytt mobileventyr
- Dette markerer starten på et nytt mobileventyr alle nordmenn blir en del av. I år får flere enn én av tre nordmenn 4G-dekning fra Telenor, men allerede i 2015 vil det være så mange som ni av ti, sier Svendsen.

Ved lansering er det bare PC- og nettbrettbrukere som kan få Telenor-4G, mens mobilbrukere får dette i god tid før jul.

- Timingen er glimrende, nå kommer 4G-mobiltelefonene hos forhandlerne, sier Svendsen.

Mer fra Nettavisen: