Norge og Sverige var først ute i verden med å lansere et kommersielt 4G-nett basert på den såkalte LTE-teknologien, som gir mulighet for ekstremt høye nedastingshastigheter over mobilnettet.

Har vært litt upraktisk
Men en slik tidlig lansering har sine begrensninger. For eksempel så har det i praksis ikke vært tilgjengelig utstyr for forbrukere i stor skala. Det har ført til at 4G-modemene NetCom har sendt ut til sine kunder, som har vært en håndlaget nødløsning fra Samsung, ikke har støttet dagens 2G og 3G-nett. LTE-teknologien er så fersk at verdens største leverandør av brikker til denne typen modem, Qualcom, har fortsatt ikke fått ferdige sitt produkt.

Konsekvensen har vært at om du ønsker å komme deg på 4G-nettet, så har du vært nødt til å ha to modemer: Ett modem for 4G-nettet, og et annet modem for bruk i 2G og 3G-nettet.

Løsningen kommer nå
Men nå melder NetCom at de endelig har fått på plass sitt nye modem, som støtter alle de tre teknologiene.

- Modemet skifter automatisk mellom 2G- og 3G-dekning, men må manuelt tilkobles 4G-nettet. Sømløs overgang til 4G løses ved en programvareoppdatering som er planlangt rundt jul, slik at modemet automatisk gir den beste hastigheten som er tilgjengelig, sier Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus.

De som allerede er 4G-kunder, vil bli kontaktet for bytte av modem.

Et lettere abonnement
Samtidig som de nå ruller ut sitt nye modem, lanserer selskapet et nytt abonnement for dem som synes det er mye å betale 700 kroner i måneden for 4G-dekning. Det nye abonnementet koster 500 kroner i måneden, men har begrensninger på 4G-bruken. Du får nedlastinghastigheter på opp til 20 megabit per sekund (teoretisk 100 på det vanlige abonnementet), og en nedlastingsbegrensning på 15 gigabyte i måneden.

- Dette er nok for de aller fleste, sier Vederhus til Nettavisen.

Etter at du har brukt opp de 15 gigabytene, så strupes hastigheten på nettilkoblingen til 0,2 megabit.

4G-nettet til NetCom dekker i dag primært Oslo, og små deler av Akershus. De lover derimot at de store byene skal dekkes innen årsskiftet.

Telenor et stykke unna
Som Nettavisen kunne fortelle forrige uke venter Telenor med lansering av sitt 4G-nett i Norge.

Les også: Superbredbånd fra Telenor først i 2012

- Vi vil trolig starte salget av 4G i første kvartal 2012. Vi ønsker å ha alt på plass før vi starter salget, inkludert såkalt handover - slik at du kan bevege deg sømløst mellom 4G og 3G-nettet, sa Spilling på et pressemøte onsdag ettermiddag.