[Mobilen.no]: Netcom har lenge vært alene om å tilby høyhastighets mobilt bredbånd i Norge.

Selskapets kunder i Oslo har med det nye LTE-nettet kunnet surfe i nedlastningshastigheter på rundt 20 Mbit/s .

Resten av landet har foreløpig måttet klare seg med det saktere 3G-nettet, som selv med nyeste teknologi (HSDPA) sjelden klarer å komme over 2 Mbit/s.

Nå har imidlertid bredbåndsoperatøren Nextnet lansert et høyhastighetsnett som skal konkurrere med Netcom.

Teknologien som brukes heter Wimax, og skal gi hastigheter på opp mot 6 Mbit / s, forteller selskapet til Dagens IT. Det betyr at du under optimale forhold kan laste ned en MP3-fil på rundt fem sekunder.

Kommer til Østfold
Det er innbyggerne i Østfold som får glede av det nye nettet, som har fått navnet Banzai 4G. Nettet vil i første omgang dekke Sarpsborg og Fredrikstad, og dette blir dermed Norges første byer med fullt utbygd 4G-dekning, hevder eier Hafslund i sin pressemelding.

Det har de imidlertid liten ryggdekning for. Den internasjonale teleunionen ITU har slått fast at nettet må kunne levere 100 MBit/s for å kunne kalles ekte 4G.

Les også: – Netcom lyger om 4G

Trangt om plassen
Det er kun 750 kunder fra hver by som får koble seg på Banzai 4G i første omgang.

– I oppstarten har vi bestemt oss for å begrense antall brukere på nettet, slik at vi unngår overbelastning som kan oppleves som negativt for kundene. Hensikten med 4G mobilt bredbånd er at brukerne skal kunne laste ned bilder, film og lyd mens de er på farten. Dersom vi slipper på for mange brukere, vil dette gå utover hastigheten. Vi legger derfor opp til ha en kontrollert vekst, sier Trond Nedregård.

På hjemmesidene til Banzai oppgis det at man etterhvert planlegger å bygge ut nettet til å dekke i området rundt Oslo, Moss, Askim, Nes og Eidsvoll.

Abonnementet koster 299 kroner per måned om du bestiller i november, og du får da med en 4G mobil ruter. Opptil fem brukere kan da koble seg på internett samtidig via ruteren.

Til sammenligning koster et abonnement på Netcoms 4G-nett for tiden 350 kroner per måned, og du får da 3G-dekning over hele landet på kjøpet. Dette er også en kampanjepris.

Netcom har en maksgrense på nedlastning på 20 GB per måned, og etter det vil linjen strupes til 0,2 Mbit/s. Slike begrensninger har ikke NextNet.

– Vi har foreløpig ikke satt noen maksgrense, sier adm. direktør i NextNet, Trond Nedregård til Mobilen.no.

Du kan bestille det nye bredbåndet på Banzais hjemmesider.

Se også: 20 minutter TV-titting så strupes bredbåndet ditt