Netcom og TeliaSonera har startet utrullingen av verdens første 4G-nett i Oslo og Stockholm.

Dermed er det klart for en tidobling av hastigheten på mobilt bredbånd i forhold til dagens turbo 3G-nett.

- Utbyggingen av 4G i Oslo gir utrykk for vårt ønske om å være en drivkraft i utviklingen av den mobile fremtiden. Samtidig er det viktig for NetCom å fortsette arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i Turbo 3G-nettet, mens videre utrulling av 4G ligger frem i tid og avhenger av blant annet rammebetingelser og regulatorisk retning, sier NetComs administrerende direktør August Baumann i en pressemelding.

Klart i 2010
Men utrullingen av 4G er ikke gjort over natten.

Du og jeg må vente til neste år før det nye høyhastighetsnettet er tilgjengelig.

- Vi vet ikke eksakt når det nye nettet vil være klart, men vi bygger så raskt vi kan. Inntil videre kan vi ikke si mer enn av det vil bli tilgjengelig for kundene våre i 2010, sier kommunikasjonssjef i Netcom Øyvind Vederhus til Nettavisen.

Raskere data
Som vanlig mobilbruker som bruker mobilen utelukkende til å ringe og skrive tekstmeldinger, vil du ikke ha noen nytte av det nye høyhastighetsnettet til Netcom.

- Det nye 4G-nettet er først og fremst et mobilt bredbåndsnett. Det betyr at du vil kunne håndtere store datamengder som for eksempel streaming av video og tv på en vel så smertefri måte som du kan med de beste ADSL-nettene i dag, forklarer Vederhus.

Allikevel vil ikke Vederhus kalle 4G-nettet et alternativ til «vanlig» internett.

- Jeg vet ikke om vi skal kalle det et alternativ eller et supplement, men det er helt klart at du vil kunne gjøre det samme gjennom mobilnettet i fremtiden, som du gjør på internett i dag, sier han.

Krever nye mobiler
Det finnes ingen mobiltelefoner på markedet i dag som har støtte for det nye, superraske mobilnettet. Skal du bruke det nye nettet trenger du dermed enten en ny mobiltelefon, eller et innstikkskort eller USB-modem til pcen.

- Vi har ingen terminaler per i dag, men jobber sammen med flere om utviklingen av dette. Når nettet er klart i 2010, vil det selvsagt også være terminaler klare. I første omgang ser vi for oss innstikkskort og USB-modem, men etterhvert vil det selvsagt også komme telefoner, sier Vederhus.

Telenor kommer etter
Selv om Telenor ikke har noen konkrete planer om utrulling av 4G i Norge, har de ikke tenkt til å la Netcom ta over det mobile bredbåndsmarkedet.

- Telenor har tatt en ledende stilling på mobilt bredbånd i Norge. Denne vil vi beholde og øke. Vi ser selvsagt på om vi skal bygge ut 4G, men går foreløpig ikke ut og sier noe om når dette kommer, sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen til Nettavisen.

- Jeg får flere spørsmål om mobilt bredbånd i hytteområder og GSM-dekning i distriktsnorge enn jeg får om 4G, men vi er i dialog med flere aktører i forhold til utrullingen av 4G. Men når Telenor eventuelt kommer med dette nye nettet, har vi ingen fastsatt dato for, sier Amundsen.