KOMMENTAR: Torsdag presenterte NetCom fram 4G eller LTE for første gang. Foran et fulltallig norsk pressekorps viste NetCom fram sitt nye superraske mobile bredbåndsnett i praksis. Samtidig understreket de nok en gang at de ønsker å være først ute både i Norge og i verden med å tilby dette nye supernettet. Og jeg personlig sier ja takk!

Les mer: Først i verden med superbredbånd

Lynraskt supernett
Det var Netcom-direktør August Baumann og fungerende direktør for produktutvikling Vegard Kjenner som fikk æren av å vise fram supernettet for pressen.

Vi fikk se streaming, nedlasting av MP3-filer, e-post med store vedlegg med mer, og som den teknofriken jeg er må jeg innrømme at jeg lot meg begeistre. En hel MP3-låt nedlastet på et blunk, store vedlegg nede på få sekunder og streaming av video helt uten hakking og uten noen form for ventetid.

Se et eksempel på videostreaming nederst i artikkelen.

I teorien har 4G hastigheter opp mot 150 Mbit/sekund, men før demonstrasjonen valgte kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus å anslå at den reelle hastigheten til å ligge på rundt 20 Mbit/sekund. Under testen i Nydalen torsdag formiddag hadde vi en snitthastighet på 50 Mbit/sekund. Riktignok var vi alene om hele kapasiteten, og bare noen meter unna basestasjonen, men det er likevel et kvantesprang fra dagens mobile bredbåndshastigheter på 2-3 Mbit/sekund.

Et fullgodt alternativ?
Men så kommer det store spørsmålet – er 4G et godt alternativ, og eventuelt til hva?

Selv tror NetCom både de vil kunne konkurrere med dagens mobile bredbåndstilbud, men også ADSL og lignende faste bredbåndsløsninger. Med hastigheter på 20 – 30 Mbit/sekund tror Netcom-direktøren 4G vil være et svært konkurransedyktig produkt.

Jeg kan ikke annet enn å si meg enig. For de aller fleste vil disse hastighetene være mer enn nok til vanlig nettbruk. Du vil kunne laste opp og ned dokumenter, musikk, bilder og gjøre alt det du gjør på nettet i dag – uten å være tilkoblet verken veggen eller et trådløst nett. Og det beste av alt - du vil ha tilgang til internett hvor som helst, så lenge du befinner deg innenfor Netcoms dekningsgrense.

Men hvorvidt 4G i det hele tatt skal kunne seile opp som et alternativ, avhenger selvsagt av en rekke faktorer. De viktigste faktorene, eller kall det gjerne betingelsene, er slik jeg ser det; pris, dekning, produkttilfang og brukervennlighet.

Kravstore forbrukere
Det er ingen tvil om at norske forbrukere er kravstore. For at de store massene skal velge å ta i bruk en ny teknologi som 4G må prisen skal være lav nok, dekningen høy nok og tilgjengeligheten og brukervennligheten god nok.

Foreløpig ønsker ikke NetCom å si noe om hvor mye det skal koste for oss å bruke 4G, men samtidig er de enige i tankegangen om at prisen ikke må være avskrekkende høy. Er den det, kommer bare fåtallet – teknofrikene og noen få andre, til å la seg friste. Det blir det i alle fall ikke butikk av.

Jeg tør påstå at dersom valget står om å beholde ADSL-tilkoblingen hjemme til 300 kroner i måneden eller å bytte til tilsvarende hastigheter på 4G til tre ganger prisen, vil de færreste synes at det er verdt de ekstra pengene. Dermed vil NetCom måtte tilby 4G-pakker som ligger nært nok til dagens ADSL-priser til at kundene velger deres alternativ.

– Må fungere på do
Men prisen er faktisk nærmest uvesentlig hvis ikke dekningen er god. De aller fleste har i dag en trådløs ruter hjemme, og kan dermed bruke datamaskinen i alle rom i hjemmet. Det samme må være tilfellet for 4G før det blir det naturlige alternativet for folk flest. Det holder ikke med god dekning på Karl Johan og på balkongen – man må som Netcom-direktør August Baumann selv påpeker til og med ha dekning på do.

Jeg skal ærlig innrømme at bredbåndsdekningen på do kanskje ikke er det fremste kriteriet for meg, men jeg velger likevel å være enig med Baumann. Skal jeg forkaste min ADSL-linje til fordel for mobilt bredbånd, må jeg være sikker på at jeg har dekning i alle rom. Men klarer NetCom å bygge så god dekning at jeg til og med kan ta med meg laptopen på do – ja da ser jeg ikke lenger så mange grunner til å beholde den faste bredbåndsforbindelsen.

Ifølge fungerende direktør for produktutvikling Vegard Kjenner vil dekningen allerede ved lansering, en eller annen gang i 2010, være like god eller bedre enn det NetCom i dag har på vanlig 3G - vel å merke i det området de bygger ut. Har du 3G-dekning på do i dag, vil du ifølge Kjenner ha 4G-dekning der når det lanseres. Jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk, men jeg er åpen for å la meg overraske.

Må få plass i lomma
Sist men ikke minst tror jeg både produkttilfanget og brukervennligheten vil spille en stor rolle. Frem til nå har ikke Netcom kunnet presentere verken et USB-modem eller en telefon som støtter 4G. Modemet NetCom selv gjennomførte presentasjonen med torsdag var «stort som en brødboks» - og det skriker jo ikke akkurat mobilitet. Må jeg ha et modem som uansett er for stort til å ta med seg ut av huset, er det jo ingen grunn til å bytte ut det modemet jeg allerede har. Men selskapet kommer med fagre løfter om at de vil kunne tilby modem i lommestørrelse allerede fra lansering. La oss håpe de har rett!

Det samme gjelder brukervennlighet. Personlig har jeg kanskje litt bedre teknisk innsikt enn folk flest, men likevel er det ikke aktuelt med en løsning som krever masse triksing og fiksing fra brukerens side for å få det til. Gi meg et USB-modem som jeg kan plugge i en hvilken som helst pc eller mac - så skal jeg faktisk sette meg ned og vurdere om det er på tide å pensjonere ADSL-linja og vie min private internettbruk fullt og helt til det mobile bredbåndet.

Se selv hvor bra det går å streame video med 4G.

HTML EMBED
video_embed(12560);