AKER BRYGGE (Nettavisen): Som Nettavisen skrev tidligere mandag, lanserte Netcom verdens første 4G/LTE bredbåndsnett.

Før fornyingsminister Rigmor Åserud åpnet det nye nettet ved lunsjtider var de derimot ikke interessert i å gå ut med noen priser, men nå er det avslørt.

Det blir ikke billig
Og det er ingen grunn til å gå rundt grøten med dette: Det blir svindyrt. 699 kroner per måned skal Netcom ha for muligheten til å koble seg til 4G-nettet.

- Sammenligner du med prisene til de kraftige bredbåndslinjene, så er det omtrent samme prisen, pluss litt for fordelen med at det er mobilt, sa Netcoms fungerende produktdirektør Vegard Kjenner på mandagens pressekonferanse.

En ADSL-linje har typisk 4-16 Mbps i nedlastingshastighet, og gjerne 0,6 til 1,2 Mbps opp.

Veldig raskt
Og om du ikke har så mange rundt deg som benytter seg av mobilnettet samtidig så vil du kunne få riktig gode hastigheter. Teoretisk opp til 100 Mbps – altså 12,5 megabyte per sekund.

I praksis sier Netcom at du skal kunne forvente at det ligger på 10 ganger 3G-hastighet, altså rundt 10-20 Mbps.

Opphastigheten er i teorien 50 Mbps, men Netcom mener en kan forvente 5-10 Mbps.

Tester Nettavisen har gjort på kontoret mandag ettermiddag viser nedlastinghastigheter mellom 16 og 28 Mbps ned, og ved nedlasting var det så store forstyrrelser at undertegnedes trådløse tastatur nesten sluttet å fungere.

Tenker på kapasitet
Under en demonstrasjon på pressekonferansen viste de fram nedlastingshastigheter på 90 Mbps ned, og rundt 30 Mbps opp. Men i likhet med 3G er det slik at alle som er koblet på samme basestasjon deler kapasiteten, så jo flere som bruker nettet, jo dårligere hastighet får du.

- I Oslo bygger vi nå nettet ut ifra kapasitet, noe som betyr at basestasjonene står langt nærmere hverandre enn de kunne ha gjort, sier Kjenner.

Ingen nedlastingsgrense
Det var før dagens lansering forventet at Netcom ville ha en ganske kraftig nedlastingsbegrensning, på samme måte som det også er i 3G-nettet. Det blir det ikke i første omgang.

- Vi har åpning i brukeravtalen for at vi kan innføre det hvis det er behov, men det er ingen begrensning nå, forteller Kjenner til Nettavisen.

Dekningen for det nye 4G-nettet er i første omgang ikke all verden, og Netcom snakker om 2/3 av Oslo. Offisielt vil ikke Netcom ut med hvor mange basestasjoner de har nå i første omgang, men etter det Nettavisen forstår skal det være snakk om over 100 basestasjoner ved åpningen, og målet skal være rundt 200 basestasjoner i løpet av første kvartal 2010.

De tre andre store norske byene vil så komme etter.

Du kan selv se dekningskartet her.

En stund til hele landet får nyte farten
Om du derimot bor på landet, så kan du foreløpig se langt etter 4G-dekning.

Det vil nemlig ikke bli bygget ut utenfor de store byene før en kan bygge 4G i de frekvensene som tidligere har blitt benyttet til bakkenettet for TV. Det vil sannsynligvis skje i løpet av 2011/2012.

Fornyingsministeren sa under mandagens åpning at hun selvsagt håpet på at det ville bli 4G-dekning i sin hjemkommune Gran, men innså at dette ikke var verdens navle, og hun oppfordret Netcom til å søke på konsesjonen om de nye frekvensene slik at det også kunne bli en teknologi for distriktene.

- Jeg bruker mobilt bredbånd hele tiden, jeg må jo være tilgjengelig i min jobb, fortalte fornyingsministeren

Hun ville derimot ikke ut med hva som eventuelt vil ligge i et konsesjonskrav for full utbygging av et 4G-nett i Norge.

En liten gulrot
Men om du skulle synes at 700 kroner i måneden er dyrt, så har Netcom en gulrot eller to på lager:

- Ved lanseringen nå så blir prisen for modemet én krone, og du vil ikke få noen månedsavgift før i april. Vi er også så sikre på at folk blir fornøyd med dette, at om du leverer tilbake utstyret etter én måned, så får du pengene tilbake, forteller Kjenner.

De som kjøper pakken med modemet til 4G-sendere får nå i første omgang to USB-pinner, der den ene er for 4G, og den andre for 3G og 2G. I løpet av andre kvartal vil det første modemet som støtter både 4G og 3G dukke opp, og de som i dag kjøper vil få bytte gratis.

Når de første mobiltelefonene med 4G-støtte dukker opp er det ingen som tør å spå noe om. Per i dag er 4G-nettet et rent datanett.