Gå til sidens hovedinnhold

5 rynkefrie tips

Hudens verste fiende er for mye sol. Her får du fem gode tips for en rynkefri hud.

(SIDE2): Det er ikke bare solen som gjør huden din eldre. Også stress, alkohol, røyk og kostholdet kan ha en innvirkning på om du ser eldre ut enn alderen din tilsier. Hvis du vil beholde den babyglatte huden kan du jo begynne å følge noen av disse tipsene.

Ikke stress

En rekke forskningsrapporter har konkludert med at kronisk stress akselererer aldringsprosessen.

Stress i form av tidspress gjør at du sover dårlig eller for lite, at du spiser usunn mat og lettere får tarmproblemer. Alt dette påvirker huden din.

Styr unna for mye alkohol

Frie radikaler som for eksempel alkohol er trolig den største årsaken til aldrende hud. Styr unna alkohol i store mengder og pass på å få i deg masse vitaminer i form av frukt og grønnsaker som er proppfulle av antioksidanter istedenfor.

Les også:Beskytt deg mot påskesola

Kutt røyken

Nikotinet i røyken fører til sammentrekking av blodårene og gir redusert blodgjennomstrømming i hud og underhud. I tillegg inneholder blodet til røykere mindre oksygen fordi noe oksygen er erstattet med karbonmonoksid (CO) fra sigarettrøyken. Den manglende blod- og oksygentransporten er årsaken til at rynkene kommer raskere til den som røyker.

Hold deg unna mettet fett

Mettet fett er animalsk og finnes hovedsakelig i smør, flesk, talg, ost og kjøtt. Kokos- og palmeolje, som brukes i harde margarintyper, er også mettet fett, til tross for at det er vegetabilsk.

Dette fettet «tetter porene» og kan gjøre at huden eldes fortere.

Bruk solkrem

At huden eldes raskere av mye soling, skyldes UVA-strålingen. UVA trenger dypt ned i huden og er ansvarlig for at huden eldes fortere og mister sin glatthet, dette gjør at vi får rynker. UVA-strålene har samme styrke hele dagen, sommer som vinter og å bruke solarium er noe av det verste du kan gjøre dersom du er redd for rynker.

(Kilder: Apotek 1, Lommelegen, Ivillage.com, Helsenytt for alle.)

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken