Gå til sidens hovedinnhold

- 50 kroner i pant på mobilen

For å hindre at den gamle mobitelefonen din går rett i søpla, vil Norges Naturvernforbund at det innføres 50 kroner i pant på mobilen.

De 50 kronene skal legges til prisen når du kjøper telefonen.

- Allerede i dag har forhandlerne plikt til å ta imot gamle mobiler. Det vil derfor ikke være så vanskelig å innføre en panteordning, sier leder i Hordalandsavdelingen av miljøvernorganisasjonen, Tom SverreTomren, til Bergensavisen.

Hvert år selges det 1,5 millioner mobiltelefoner i Norge, og tall fra Telenor Mobil viser at rundt fire millioner gamle mobiler kan ligge og slenge i de norske hjem. Både batterier og selve telefonen inneholder miljøfarlige stoffer, og for å hindre at disse finner veien til søppeldynga kommer Naturvernforbudet med panteforslaget.

Mobiltelefoner er farlig avfall, men likevel vil bare rundt fem prosent av telefonene bli levert til forsvarlig behandling. I et brev til miljøverndepartementet krever Naturvernforbundet Hordaland nå at det innføres en panteordning for mobiltelefoner.

- Gamle mobiltelefoner utgjør en tikkende miljøbombe. Miljøverndepartementet må straks begynne arbeidet med en panteordning for mobiltelefoner slik det er gjort blant annet på gamle bilvrak, sier Tomren.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen