RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Soldater fremmer menneskehandel

Sist oppdatert:
Soldater i fredsbevarende styrker er en del av problemet når det gjelder sexindustri og menneskehandel, ifølge regjeringen.

- Vi kan ikke nekte for at nærværet av internasjonale styrker på Balkan har bidratt til å legge grunnlaget for et blomstrende sexmarked, uttalte statssekretær Kjetil Skogrand i Utenriksdepartementet på et Nato-seminar om trafficking i Stockholm.

- Må støtte lokale myndigheter
Ifølge Skogrand er det avgjørende at Nato bruker sin kompetanse og styrke og støtter myndighetene i vertslandet i kampen mot menneskehandel.

- Nato-personell blir sendt ut for å trygge freden og sikkerheten samt legge til rette for demokrati og rettssikkerhet. Dette målet mister sin troverdighet hvis beskytterne også er misbrukere, sa Skogrand.

Han la til at Nato ikke kan føre denne kampen alene, men må alliere seg med andre, særlig OSSE, EU og FN.

Les hele talen her (Utenriksdepartementet)

Skogrand mener det må en selvransakelse til for å komme til bunns i problemene. Han sier det ikke er nok med strenge regler om hva soldater på utenlandsoppdrag kan foreta seg på fritiden, men at handelen med kvinner og barn også må bekjempes mer allment.

- Nato og FN må samarbeide
- Norge vil arbeide aktivt innen Nato for et styrket samarbeid mellom Nato og FN. Et sterkere samarbeid mellom disse organisasjonene er desto viktigere når Nato øker sitt globale engasjement, sa Skogrand.

Menneskehandel er ifølge regjeringen en global indudstri som er tett forbundet med hvitvasking av penger, narkotikasmugling, våpensmugling og illegal innvandring.

Global milliardindustri
FBI anslår at det hvert år omsettes for 9,5 milliarder dollar på verdensbasis i denne «industrien». Denne organiserte kriminaliteten bidrar også til å finansiere terrornettverk. FN definerer dette som en av de viktigste truslene mot sikkerhet og stabilitet i verden.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) anslår at det europeiske prostitusjonsmarkedet hvert år for en tilførsel av mellom 300.000 og 500.000 kvinner og barn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere