Gå til sidens hovedinnhold

60 milliarder ikke noe problem

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vil ikke ha problemer med å kjøpe ut en av verdens rikeste menn for 60 milliarder kroner.

Om det medfører lavere kredittrating gjør ingenting, forteller konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor i et eksklusivt intervju med NA24.

NA24 – Din nye næringslivsavis på nettet

Ingen krise å bli nedgradert
- Vi ser ikke på det å bli nedgradert fra A til BBB som en krise. Men det skal ligge en strategi bak og ikke fordi vi gjør det dårlig, sier Baksaas til NA24.

Årsaken til at kreditselskapene ikke graderer Telenor på høyest nivå er at mye av omsetningen til den norske telegiganten er i land hvor den politiske og økonomiske situasjonen regnes som usikker i forhold til vestlige land.

- Våre land beskrives som mer risikoutsatt enn i Vest-Europa, sier Baksaas.

Sjekk Telenors utvikling på Oslo Børs

100 millioner kunder
Baksaas ønsker å vokse videre ute i den mobile verden, og venter over 100 millioner kunder om ikke lenge.

Ved nyttår hadde selskapene Telenor er medeier i, over 82 millioner mobilkunder.

- Vi venter at våre selskaper skal ha en markedsvekst på mellom 30 og 35 prosent i løpet av de neste tre årene, sier Baksaas.

- Vi vil se 100 millionersmerket og vel så det, fortsetter konsernsjefen.

Mandag denne uken kom Telenor med sitt tilsvar i striden med VimpelCom. De forlanger et kontantbud fra russerne på fem milliarder dollar, og at den av de to kamphanene som priser VimpelCom høyest, får kjøpe ut den andre part.

- Vi har ikke fått noe offisielt svar fra Alfa eller VimpelCom. Vi ber dem tenke seg nøye om før de kommer med et offisielt svar, sa konserndirektør Jan Edvard Thygesen til NA24 tirsdag.

Trenger 50/60 milliarder
Telenor og selskapets medeier i den russiske mobilkjempen VimpelCom, Alfa Group, er i krig. Krigen handler om kontroll over 60 millioner mobilkunder i Russland og Ukraina.

Det kan medføre en investering for Telenor på mellom 50 og 60 milliarder kroner hvis selskapet vinner en eventuell budkamp med Fridman & Co.

Les hele historien om Telenors Russlands-eventyr her

20 milliarder vil skaffes til vei fra Kyivstar. Resten må finansieres ved lån, emisjon og/eller salg av andre selskaper i Telenor-konsernet.

Selge Broadcast og Edb
Telenor kan selge andre mindre viktige strategiske områder. Telenors 50 prosents eierandel i det børsnoterte it-selskapet EDB Business Partner kan innbringe rundt 2,5 milliarder kroner. Ellers kan konsernet legge ut sitt 100 prosent eide datterselskap, Telenor Broadcast, for salg. Det vil trolig gi 13 milliarder kroner inn på konto, ifølge analytikere NA24 har snakket med.

- Dersom vi skal ta et kvantesprang, må vi se på finansene. Det å vurdere porteføljesammensetningen er en ting, sier Baksaas.

- Og Broadcast og EDB er ikke like strategisk viktig for dere som mobilsatsningen ute?

- Det har du rett i, selv om jeg har stor tro på de selskapene også.

Men det fins også andre måter å finansiere den videre veksten på. Telenors finansielle situasjon er relativt god, så det burde ikke være noe problem å få lånefinansiert betydelige kjøp.

Emisjon
- Og dere kan hente inne penger?

- Det stemmer, sier Baksaas.

Selv om det i Soria Moria-erklæringen fra regjeringspartiene heter at staten ikke skal selge seg ned i noen av sine aktive engasjement i næringslivet, står det ingenting om at staten ikke kan delta i emisjoner.

Også en ny emisjon direkte i VimpelCom kan være en finansieringsform.

- Har dere vurdert å slå dere sammen med et annet stort europeisk telekomselskap som er posisjonert i andre markeder enn Telenor?

- Man skal aldri si aldri, men vi har ikke noe på brettet akkurat nå, sier Baksaas.

Realisert 39 milliarder
Baksaas fikk en tøff start på sin tilværelse som konsernsjef etter Tormod Hermansen. Aksjekursen falt, og var nede i under 23 kroner.

Men så kom den sterke veksten innen mobilmarkedet, og kursen har steget til godt over 70 kroner, noe som gir en markedsverdi på Telenor på 125 milliarder kroner.

Totalt har Telenor investert 71 milliarder kroner på mobilselskaper internasjonalt siden starten i Ungarn i 1993.

- Vi er meget fornøyd så langt, sier Baksaas.

2001 var det store realisasjonsåret. Esat Digiphone i Irland ble solgt for 11,4 milliarder kroner, hvor gevinsten var på hele 10,4 milliarder, mens Viag Intercom i Tyskland ble solgt for 13,2 milliarder kroner. Her var gevinsten på 8,9 milliarder kroner.

Verdi 79 milliarder
I tillegg har Telenor solgte andre mobilselskaper for rundt 14 milliarder kroner. Nettoinvesteringen til Telenor i internasjonale mobilselskaper er dermed 32 milliarder kroner. Eksterne analytikere har verdsatt Telenors aksjer innen internasjonal mobil til 79 milliarder kroner.

Det åpnet for at Telenor kunne investere stort i Asia. Over 17 milliarder kroner er pøst inn Malaysia, Thailand, Bangladesh og Pakistan. I samtlige land har Telenor over 50 prosent eierskap.

Vietnam og Egypt
I dette tallet er ikke andre nye markeder inkludert. For Telenor snuser på flere land å sette i gang mobiltjenester i. Både Egypt og Vietnam er på papiret.

I Egypt er det to aktører allerede, men med kun 20 prosent penetrasjon og med et totalmarked på 70 millioner mennesker, er likevel pyramidenes hjemland interessant..

- Men vi må se på hvor mye inngangsbilletten koster. Det blir en auksjonsprosess. Blir prisen for høy, er det ikke aktuelt, sier Baksaas.

Telenor er også meget interessert i Vietnam. Tidligere sjef i Bangladesh, Ola Ree, er på plass i Vietnams hovedstad Hanoi. Markedet er på 80 millioner mennesker, og selv om det allerede er fire fem aktører, er penetrasjonen kun 10 prosent, og det er god økonomisk vekst i landet. Når en avklaring skjer, er uvisst.

- Slik det ser ut nå, venter vi ikke avklaring i løpet av 2006, sier Baksaas.

Nedtur i Malaysia
Totalt i Asia har Telenors selskaper nærmere 25 millioner kunder. Thailand er størst med rundt ni millioner, mens GrameenPhone i Bangladesh har seks millioner.

Telenor gikk glipp av 3G-lisensen i Malaysia. Årsaken skal ha vært at Telenor er utenlandsk.

- Dere fikk ikke 3G-lisense dere hadde håpet på i Malaysia?

- Vi har ikke kommet til bunns i dette, men vi synes det er spesielt. Selskapet er børsnotert i Malaysia, og har vært en av driverne for å utvikle markedet. Vi er overrasket, sier Baksaas.

DiGi har i dag 4,8 millioner kunder og Telenor eier 61 prosent. Selskapet er den tredje største aktøren med en andel på 25 prosent.

Stoppet av Muhammed
Veksten i Pakistan har også stoppet opp som følge av karikaturtegningene av Muhammed.

Les om Baksaas' reaksjon eksklusivt i NA24

Russland er det største markedet som Telenor er aktive i. VimpelCom, som Telenor eier 29,9 prosent av, har 45 millioner brukere og kniver med MTS om hvem som er størst.

I Ukraina gjør mobilselskapet Kyivstar det stort og nærmer seg 15 millioner kunder.

Baksaas har etter at han overtok toppjobben etter Tormod Hermansen i 2002 gjennomført en liten omorganisering av konsernledelse. Det har medført at det ikke er kvinner igjen på toppen av Telenor-hierakiet.

Mistet dametekket?
- Hvor er det blitt av alle Hermansens kvinner. Har du mistet dametekket?

- He, he. Jeg er den første som beklager at vi ikke har kvinner i konsernledelsen, men for meg var det viktig å få med kontinuiteten når jeg utvidet konsernstaben. Både Bjørn Kopperud og Ragnar Korseth hadde jobbet med sine ansvarsområder lenge, sier Baksaas.

Han mener at det er viktig å fremheve at Berit Svendsen som tidligere satt i konsernledelsen. Hun besitter en av de aller største operative jobbene i Telenor som sjef for fastnettet.

- Men vi har mange dyktige kvinner på andre og tredje nivå som er veldig dyktige. Så det er nok ikke lenge til du finner kvinner i vår konsernledelse, avslutter Baksaas.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken