Gå til sidens hovedinnhold

60 sinte år

60 år og like sint. Det er selvsagt Trygve Hegnar vi snakker om. Jubilanten har fornyet norsk presse.

Det kan være vanskelig å like Hegnar, men det er vanskelig ikke å beundre ham også. Den tidligere håndballspilleren har betydd mer for norsk presse enn mange er klar over. På godt og vondt.

Med Hegnars Kapital fikk vi for første gang en oppegående og kritisk

næringslivsjournalistikk i Norge. Kapital og Klassekampen var på hver sin politiske kant opphavet til den kunnskapsbaserte, kritiske og analytiske økonomiske journalistikken, som har fått en stadig mer dominerende plass i norsk presse siden 80-tallet.

Samtidig har Hegnar gitt blaffen i kjøreregelene til resten av pressen, og blandet rollene som aktør og observatør på en slik måte at det er imponerende at han har klart å bevare troverdigheten som redaktør. Flere av medarbeiderne hans i Kapital og Finansavisen har imidlertid føket ut gjennom årene som følge av trading i selskapene de skriver om.

Men Hegnar selv er blitt nesten en institusjon, og en rikssynser med populistiske drag i TV-ruta. Vi kjenner ikke til at noen har gått Hegnar nærmere etter i sømmene, og gransket for eksempel kjøpet av Holmen Fjordhotell, et hotel Kapital i forkant hadde viet mye syrlig blekk.

Kapital skrev uten byline til langt ut på 90-tallet, slik at det var vanskelig å få øye på eventuelle rolleblandinger. Propaganda fikk for noen år siden mye pepper av Hegnar da undertegnede redaktør avdekket at han skrev pent om vennene sine i Kapital under dekknavnet Per Skorpius. Åpenbart er ingen for små til at Hegnar kan bruke tid og krefter på å skjelle dem ut.

Et annet særtrekk ved Kapital er forøvrig sammenblandingen av reportasjer og kommentarer, som bidrar til bladets friske og fornøyelige stil, men som lett kan føre til Pressens Faglige Utvalg.

Svært få lykkes med nyetableringen i mediebransjen. Hegnar har startet både magasin og avis med stort hell og med stor lønnsomhet. At mannen ved siden av sin enorme meningsproduksjon, også har hatt tid til å bli milliardær, sier litt om kapasiteten. Med Hegnar har hele norsk presse tatt et langt skritt mot børs fra katedral.

Hegnar startet eventyret med Kapital hjemme på kjøkkenet. På 60-års dagen kan han føye en omfattende eierpost i ærverdige Gyldendal til listen over virksomheter han har etablert eller kjøpt siden den gang. Vi har en mistanke om at Hegnar drives av Duracell batterier, men spørsmålet er likevel hvor lenge denne mannen kan holde det gående i samme aggressive tempo etter fylte 60.

Hegnar har oppnådd fantastisk mye. Og han har gitt skråsikkerheten et suksessfylt ansikt. Propaganda gratulerer!

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken