Gå til sidens hovedinnhold

63 millioner på børsrakett

Oljeduo har dratt inn 63 millioner på børsraketten Questerre siden nyttår.

De kan ha god grunn til å klemme hverandre duoen Michael Binnion og Peder Paus i oljeselskapet Questerre Energy Corporation. Millionene fosser inn.

NA24 - din næringslivsavis


Oljerakett
Ved inngangen til året stod aksjekursen i oljemyggen Questerre i 4,18 kroner, og i morgentimene torsdag var kursen hele 25 kroner.

Styreformann Peder Paus har 1.539.500 aksjer. Konsernsjef og kollega Michael Binnion har 1.621.636 aksjer. Aksjekursen i selskapet har fått i taket og er vinneren på børsen så langt i år. Siden bunnoteringen i mars har den steget 1.200 prosent.

Parhestene har kommet inn på langt lavere kurser enn ved inngangen til året, og nettogevinsten er atskilling høyere enn 63 millioner kroner.

Oljemygg
Questerre startet som en bedrift med minoritetsandeler i forskjellig felt i Canada. Høsten 2000 kom ny ledelse på plass med Binnion i spissen, og fokus ble endret. Oljemyggen endret sin tekniske ekspertise til å kjøpe store landområder og underutviklede felt, og dermed være med tidligere i feltutviklingsprosessen.

Vinteren 2004 holdt det på å gå helt galt. Questerre hadde brukt et velrenommert konsulentselskap til å vurdere kostnadene ved å bore et prosjekt ved Beaver River.

Regningen endte på tre gangeren, og det gav ikke resultater som forventet.

Kreditorbeskyttelse
I juni 2004 fikk selskapet kreditorbeskyttelse. To måneder senere kom en avtale med kreditorene på plass. Den gav kreditorene en del i en fremtidig oppside i Questerre.

Våren 2005 hentet det ti millioner canadiske dollar gjennom meglerhusene Pareto og DnB Nor og ble sekundærlistet på Oslo Børs.

Da hadde det valgt en strategi med langt lavere risiko; og inngikk farm out-avtaler med partnere. Det betyr at man gir bort deler av oppsiden i prosjekter, men som også innebærer at partneren tar hele eller nesten hele kostnaden forbundet med boring av brønner.

- I dag passer selskapet hele tiden på å ha betryggende med kontanter og lav gjeld, sier investor relations-kontakt Christopher Rødsten.

I dag skinner solen på Binnion og Paus som innkasserer supergevinst på papiret i oljemyggen.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken