RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever Bjugn-gransking

Sist oppdatert:
Frps justispolitiske talsmann mener det må settes ned en granskingskommisjon som går gjennom Bjugn-saken fra a til å.

- Vi må unngå at ting som dette skjer i fremtiden, derfor er en kommisjon på sin plass, sier Jan Arild Ellingsen - etter at to av verdens fremste eksperter på området fastslår at at ingen av småjentene som var grunnlaget for den såkalte «Bjugn-saken» var fysisk skjendet. Ulf Hammerns advokat, Sigurd Klomsæt, krevde torsdag en politisk oppvask i kjølvannet av saken, og han får gehør fra Ellingsen.

Feil
De amerikanske forskerne Joyce Adams og Astrid Heger konkluderer i en rapport med at nesten 30 barn kan ha fått feil diagnose i 1992 og 1993 - da Bjugn-saken rystet Norge. De anerkjente forskerne har gransket bilder av de 10 mest sentrale påståtte ofrene, og konstaterer at ingen var skadet i underlivet etter seksuelle overgrep, skrev VG torsdag.

Så mange som 33 barn fikk voldsoffererstaning av staten etter saken, mens den som var utpekt som gjerningsmann for 10 av barna - Ulf Hammern, ble frikjent.

- Vi må få en full gjennomgang av hele saken, sier Ellingsen. Han vil ta initiativet til at Stortinget nedsetter en granskingskommisjon.

Lærdom
Ellingsen er ikke interessert i å frata noen voldsoffererstatning eller liknende, men mener man må få en full gjennomgang av en offentlig granskingskommisjon slik at alle fakta kan komme på bordet.

- Det må være mulig å ta lærdom av prosesser som dette, sier Ellingsen, og viser også til at Norge ble dømt i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for ikke å ha behandlet Ulf Hammern som uskyldig da han krevde erstating.

Ingen andre ble heller dømt i saken der Hammern var anklaget for å lede en pedofil ring som skulle ha misbrukt 40 barn i bygda. Tre kvinner og fire menn ble arrestert i en razzia, blant dem den nå avdøde lensmannen i bygda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere