RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fjerne Bjugn-tvil

Foto: TV 2 (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker (H) mener at alle partene i Bjugn-saken trenger å få fjernet all tvil om hva som skjedde i bygda.

-At det er viktig å komme til bunns i saken, tror jeg alle ser. Det gjelder både de som har vært tiltalt, og ungene som har vært involvert. Det er også viktig at det ikke blir slik at fagfolk står mot hverandre, sier Aspaker, som sitter i justiskomiteen, til TV 2 Nettavisen.

- Voldsom belastning
Hun har ikke tatt stilling til ennå om hvem som bør foreta en slik gransking.

-Justisdepartementet kan ta et eget initiativ til å samle trådene. Det er ikke viktig hvem som gjør det, men at all tvil blir ryddet bort. Det er viktig for freden, det du føler i deg. Det er klart at saken er en voldsom belastning for alle involverte, sier Aspaker.

- Ingen skader
Spørsmålet om gransking kommer opp etter at to av verdens fremste eksperter på området fastslår at ingen av småjentene som var grunnlaget for den såkalte «Bjugn-saken» var fysisk skjendet. Ulf Hammerns advokat, Sigurd Klomsæt, krevde torsdag en politisk oppvask i kjølvannet av saken, og han får gehør fra Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen. Ellingsen vil ta initiativet til at Stortinget nedsetter en granskingskommisjon.

Rådgiver Trond Øvestedal i Justisdepartementet sier at departementet jobber med saken.

- Vi jobber med saken på vanlig måte. Jeg kan ikke si når det vil komme en avgjørelse, sier Øvestedal.

61 barn involvert
Tidlig på 1990-tallet ble det påstått at 61 barn i Bjugn var utsatt for seksuelle overgrep i barnehagen i bygda. En mann ble tiltalt i saken og flere ble siktet. Ingen ble noen gang dømt. 32 av de involverte barna var med i undersøkelsen.

- Min umiddelbare reaksjon er at jeg mener Stortinget skal være tilbakeholdne med å ta initiativ til granskingskommisjoner. Det finnes unntak som Meham-saken, men også da var det diskusjon om det var rett. Jeg vil si at når det gjelder saker som har gått for retten, hvor en person først er dømt og så frikjent, er ikke det en sak for Stortinget. Vår oppgave er å lage fornuftige lover, ikke drive etterbehandling. Hammeren ble til slutt frikjent, man må ha tillit til rettsapparatet, sier andre nestleder i Justiskomiteen på Stortinget, Olav Gunnar Ballo.

TV 2 Nettavisen venter på svar fra lederen for justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere