RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sannheten om UDI-avgangen

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Manuela Ramin-Osmundsen krevde ikke bare ny jobb. Les alt om spillet.

Ramin-Osmundsen ville fått sparken om ikke hun hadde trukket seg, bekrefter sentrale kilder overfor TV 2 Nettavisen.

Da Ramin-Osmundsen gradvis begynte å forstå at Graver-rapporten kunne gjøre det vanskelig for henne å fortsette i jobben, ba hun om alternativer. Samtidig var det en forutsetning for å trekke seg, at ettermælet hennes ble så godt som overhodet mulig.

Styrte statsråden
Det innebar at Bjarne Håkon Hanssen måtte presisere på pressekonferansen at han ikke følte seg lurt av Ramin-Osmundsen i saken om det såkalte «praksisnotatet», som førte til at nærmere nord-irakere fikk opphold.

Det gjorde også Hanssen, og dette var et av de viktigste poengene for Ramin-Osmundsen i hennes redegjørelse noen timer senere. Andre setning i denne lød slik: - Jeg er glad statsråden sier «at rapportens konklusjoner gir ikke grunnlag for å fastslå at jeg har ført ham bak lyset».

Strid om ny jobb
Innad i regjeringsapparatet var det også strid om Ramin-Osmundsen burde tilbys ny jobb. Men den skarpskodde franske juristen, utstyrt med advokater som er eksperter i arbeidsrett, lot det skinne tydelig gjennom at hun ikke ville gi seg uten kamp.

Derfor koblet regjeringen regjeringsadvokaten inn i saken.

Der var man i tvil om konklusjonene i Graver-utvalgets rapport ville holde i en avskjedigelses-sak. Ramin-Osmundsen er embetsmann, utnevnt av Kongen i Statsråd, og har derfor et meget sterkt oppsigelsesvern.

Ramin-Osmundsen er dypt uenig i konklusjonene fra Graver-utvalget, og mener seg urettferdig behandlet. Derfor mente hun også det ikke var noen grunn til at hun skulle gå av.

Kattepine
Dermed satt Bjarne Håkon Hanssen i en kattepine: Han kunne føle seg lurt av Ramin-Osmundsen. Før hun startet i jobben hadde han flere samtaler med henne hvor Ramin-Osmundsen bedyret at hun ikke kjente til det omstridte «praksisnotatet» fra oktober 2005.

Dette setter kommisjonen store spørsmålstegn ved. Hanssen hadde dermed gode grunner til å undres på om han var lurt.

Umulig
Samtidig som Ramin-Osmundsen rustet seg med advokater ble det klarere og klarere for Hanssen at det ville være umulig for ham å la henne fortsette i jobben - både politisk - og av hensyn til UDI og norsk innvandringspolitikk.

Hadde man ikke funnet en løsning, kunne resultatet blitt en lang og opprivende rettssak som regjeringen ikke kunne være 100 prosent sikre på å vinne.

Og uansett seier eller tap, kunne dette blitt en langvarig og slitsom prosess, som gang på gang ville rippe opp i mindre heldige sider ved norsk innvandringspolitikk. Derfor ble løsningen i første omgang at Ramin-Osmundsen går til ny jobb i UD.

SV-støtte
Ved departementet får hun nå jobb hos bistandsminister Erik Solheim fra SV. Nettopp SV skal også ha vært en pådriver da Ramin-Osmundsen ble ansatt i UDI.

I prosessen forsøkte departementet å få noe tilbake ved å unngå at Ramin-Osmundsen gikk for hardt til angrep på Graver-kommisjonen - som tross alt skal granske UDI videre.

Det var som kjent nytteløst. Hun la for dagen kun forakt for arbeidet jussprofessor Hans Petter Graver & Co hadde gjort, og brukte ord som «inkvisisjon» om prosessen.

Ingen kommentar
Statsråd Bjarne Håkon Hanssen viser til den pågående granskingen i Stortinget, og ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2 Nettavisen.

Slik svarte Manuela Ramin-Osmundsen mandag på TV 2 Nettavisens spørsmål om hun ville gått av frivillig om ikke UD-jobben hadde vært på plass: - Det er en hypotetisk problemstilling, siden jeg har fått denne jobben.

Skal belyses
- Det var omtrent slik jeg hadde trodd dette var, sier Carl I. Hagen om TV 2 Nettavisens avsløringer.

- Dette er forhold som vil BLI belyst fra alle sider når vi har høring om denne saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Hagen.

- Det selvfølgelig forhold som taler både for og mot å løse det på denne måten, sier Hagen - som har vært meget kritisk til at Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå fra UDI - men fikk ny toppjobb i UD på direkten.

- Jeg skal ikke mene så mye om dette nå som saken er til høring i komiteen, sier Hagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere