RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kastet ut Ashok

Sist oppdatert:
13 år gamle Ashok ble i dag tvangssendt ut av Norge. På Sri Lanka venter en voldelig og alkoholisert bestefar.

Samtidig med at UDI brøt loven - og innvilget opphold for 197 irakere - bruker de samme myndighetene et barn for å statuere et eksempel.

Ashok har vært i Norge i fire år, men onsdag var det slutt. Klokken seks på morgenen kom to politimenn helt uten forvarsel hjem til gutten og hans fosterfamilie på Fjellhamar utenfor Oslo. 13-åringen fikk bare noen minutter på å kle på seg før han måtte dra.

Hva mener du?Ta debatten i Veggavisen

Trist
- Det føles trist og leit, sier Ashok til TV 2 Nyhetene når han sitter på Gardermoen og venter på flyet.

Utsendelsen kom som et stort sjokk både på 13-åringen og fosterfamilien hans. For etter at TV 2 tok opp saken, besluttet Utlendingsnemda å behandle saken på nytt. Men saksbehandlingen ble dratt ut.

- Vi glemte nesten saken, sier Ashoks fostermor, Florida Francis.

Norge vil statuere et eksempel ved å sende ut Ashok, ettersom han kom til landet på ulovlig vis, angivelig for å oppnå familiegjenforening.

- Det er i norsk interesse å forhindre at likende saker skjer i fremtiden, sa leder Unni Mette Vårdal i Utlendingsnemda til TV 2 Nyhetene i mars.

Voldelig bestefar
Ashok og hans familie er fra Sri Lanka. Faren hans forsvant for en stund siden, og etter tsunamien har ingen hørt fra moren hans.

Når han kommer til Sri Lanka må 13-åringen bo hos besteforeldrene i Colombo. Ashoks bestefar skal være alkoholisert og voldelig, og har tidligere uttalt at han ikke kan ta seg av gutten.

Trond Romstad, som er verge og advokat for Ashok, mener FNs barnekonvensjon er brutt ved utkastelsen.

- Men loven er skjønnsmessig, og det er som regel makten som rår, sier han.

- Må redusere behandlingstiden
Også leder i Famlie- og kulturkomiteen på Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad (KrF), reagerer på utkastelsen.

- Det gjør dypt inntrykk å se at barn som er vært i Norge så lenge, og er integrert blir sendt ut. Det er vanskelig for oss å kommentere enkeltsaker, men det er prinsipielt viktig å se på situasjonen til barn, og passe på at behandlingstiden ikke blir for lang i slike saker sier Molvær Grimstad til TV 2 Nettavisen.

Hun mener politikerne må presse på for at barn skal prioriteres i behandlingskøen.

- Vi må få raskere behandlingstid. Når det går en viss tid og en sak ikke er blitt endelig behandlet, må man se hva slags konsekvenser det får for barnet, og dermed vurdere om barnet bør få opphold på humanitært grunnlag, sier hun men understreker at man ikke må bli for ettergivende..

- Men det er også viktig at vi ikke har en ekstremt liberal politikk som gjør at foreldre kan spekulere i å sende barn til Norge for siden å få familiegjenforening, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere