RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Espås-drapet kan forbli uoppklart

Sist oppdatert:
Ti år med etterforskning har ikke ført politiet nærmere den som drepte Trude Espås i Geiranger. Nå kan saken bli avsluttet.

Dersom det ikke dukker opp nye spor, vil etterforskningen avsluttes i løpet av året, ekrefter politiførstebetjent Asbjørn Hansen i Kripos overfor TV 2 Nyhetene.

Trude Espås forsvant fra Geiranger 8. august 1996. Hun ble observert sittende på et utsiktspunkt like utenfor sentrum. Dagen etter ble det satt i gang en omfattende leteaksjon. Elleve dager senere ble 20-åringen funnet drept i en steinur, like ovenfor utsiktspunktet.

Har nektet å gi opp
Kripos-etterforsker Hansen har hovedansvaret for Espås-saken. I ti år har han flere ganger hvert år reist til Sunnmøre for å gjennomgå saken sammen med lensmann Jens Arne Hessegjerde og de andre etterforskerne ved Stranda lensmannskontor.

Denne uken har han vært på enda en tur for å nøste videre i drapsgåten. Fremdeles er det nemlig aktivitet på det såkalte «Espås-rommet» på lensmannskontoret. På rommet står hyllene fulle med avhørsdokumenter, tips- og rundspørringsinformasjon.

Politiet samlet inn 15.000 bilder og 110 amatørvideoer fra turister i 38 forskjellige land.

Senest for et par måneder siden ble det siste avhøret foretatt, nesten ti år etter drapet. Etterforskerne gikk bredt ut og har et svært omfattende materiale. Totalt er det gjennomført 3037 avhør. Det er kommet inn 1.814 tips og foretatt 2400 rundspørringer i Geiranger og Norge, samt 1993 rundspørringer blant utenlandske turister som var i Geiranger i tiden rundt drapet.

Likevel har ikke politiet kommet nærmere en oppklaring av drapet. Til tross for dette har lensmann Hessegjerde og Asbjørn Hansen nektet å gi opp drapsgåten.

Saken avsluttes
Hvorfor pågår det fremdeles etterforskning i Espås-saken ti år etter drapet, når politiet legger bort andre drapssaker etter bare et par år?

- Det skyldes kanskje at det ikke har vært flere steiner å snu i andre saker. I Espås-saken har vi hatt oppgaver, tips og andre ting å jobbe med hele tiden. Og så lenge vi har noe fornuftig å jobbe med, så skal vi gjøre det. For lokalsamfunnet og familien til Trude Espås har det vært viktig at vi har forsøkt alt. De vil jo ha et svar, sier politiførstebetjent Asbjørn Hansen til TV 2-Nyhetene.

Fremdeles har etterforskerne arbeids som gjenstår, men kommer det ikke inn nye, vesentlige tips, vil etterforskningen bli lagt bort i løpet av dette året, forteller Hansen til TV 2-Nyhetene. Han understreker at dersom det i fremtiden skulle dukke opp nye opplysninger, vil saken bli hentet frem igjen umiddelbart.

Ikke nederlag
Både lensmann Jens Arne Hessegjerde og Asbjørn Hansen, mener de har gjort alt de kunne for å løse det ti år gamle drapsmysteriet.

- Vi må bare beklage at saken ikke er oppklart, men av og til må man bare akseptere det, sier Hessegjerde.

Hansen samtykker.

- I dette tilfellet vet både lensmannen og jeg at vi har gjort det vi kunne, det er ikke noe vi sitter og angrer på som vi ikke har gjort, sier Hansen.

Asbjørn Hansen har etterforsket mellom 15 og 20 drapssaker. Espås-drapet er det eneste han ikke har oppklart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere