RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jens: - Kunne gjort ting bedre

Foto: Trond Gram
Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg innrømmer nå at prosessen rundt ny styreleder i Statoil kunne vært håndtert annerledes.

- Det er stilt spørsmål rundt prosessen. Det jeg vil si er at vi var forberedt på at dette ville bli omdiskutert. I etterpåklokskapens klare og gode lys, kunne sikkert ting vært håndtert bedre, sier Jens Stoltenberg.

Onsdag trakk Johan Fredrik Odfjell seg som styrelederkandidat i Statoil, etter sterk kritikk den siste uken.

Odfjells kandidatur har vært omstridt, mye på grunn av hans gigantiske etterlønn som han får utbetalt av sin forrige arbeidsgiver Vesta.

- Forutså ikke diskusjonene
Natt til onsdag skal statsminister Jens Stoltenberg personlig ha grepet inn for å tvinge ledelsen i valgkomitéen til å bli kvitt Odfjell. Torsdag ettermiddag svarte statsministeren på kritikken i Regjeringskvartalet.

- Vi forutså ikke de diskusjonene Odfjells kandidatur ville få. Men det som har vært styrende for regjeringen har vært hva Statoil som selskap er best tjent med. Derfor ga vi tilslutning til Odfjell som kandidat, men også for at han trakk sitt kandidatur. På grunn av uroen rundt prosessen og selskapet, var ikke selskapet tjent med Odfjell som styreleder. Derfor var det beste nå at han trakk sitt kandidatur. Det kan best sikre Statoil, og jeg mener Odfjell har vist ansvar og valgkomiteen har vist ansvar, sier Stoltenberg.

- Både i firmabilsaken og i Odfjellsaken blir du overrasket over kritikk, har du glemt valgløftene om sosial rettferdighet siden det overrasker deg at det blir kritikk når en person med blant annet 14 million kroner i etterlønn blir innstilt som styreleder i Statoil?

- Det avgjørende her har vært det som er best for for Statoil.

- Har du fjernet deg fra folket?

- Nei, det har jeg ikke, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

- Viste lederskap
Statsministeren imøtegår sterkt påstandene om at han vist dårlig lederskap. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er kommet i et svært dårlig lys etter at han torsdag kveld overfor media holdt fast ved at regjeringen støttet Odfjell. Neste morgen gjorde regjeringen kuvending.

- Lederskap er å ta beslutninger som også blir omdiskutert. Å bidra til at vi fikk den løsningen vi nå fikk, er etter vår mening å utøve lederskap, sier Stoltenberg.

- Opposisjonen mener dette er klønete håndtert av regjeringen?

- Det er feil det opposisjonen sier. Vi er helt sikre på at det er godt lederskap å ta ansvar for selskapet. Det har vært det viktigste for oss i denne prosessen. Og jeg vil understreke at det ikke er første gang i verdenshistorien at det har oppstått diskusjoner, usikkerhet og uro som gjør at en valgkomite har endret sitt forslag. Komiteen har lagt fram sitt forslag, og så viser det seg i etterkant at det ikke fungerte som det skulle, sier han.

- Er det noe du kunne ønske hadde gått annerledes?

- Når man ser hvordan det har utviklet seg, så kan vi vel si at vi ikke helt så hvor omstridt Oddfjell var. Men derfor endret vi også innstilling. Det avgjørende er hva som er best for Statoil.

- Er dette mer politisk motivert enn å finne den beste lederen?

- Nei, det viktige er å finne en med de rette kvalifikasjonene, kunnskapen om nøringen og som har en samlende funksjon som en styreleder i Norges største selskap bør ha, sier Stoltenberg før han går inn i bilen som skal ta ham til Geneve før et møte i FN-panelet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere