RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Byen våknet til nedslaktning

Sist oppdatert:
Irakere hevder amerikanske marinesoldater gikk fra hus til hus og drepte innbyggere i Haditha.

Drapene skal ha begynt kort tid etter soloppgang en dag i november 2005. En amerikansk patrulje rullet gjennom den søvnige elvebyen Haditha da en hjemmelaget bombe gikk av under et av Humvee-kjøretøyene deres.

- Amerikanerne i den første bilen gikk tilbake til den skadde bilen, og begynte å rope og skrike, sier en gråhåret butikkinnehaver til L.A. Times.

Han kaller seg Abu Mukarram i intervjuet, og sier han så hendelsene fra sitt soveromsvindu.

- Etter noen minutter var alt stille. I løpet av denne stillheten ble det ikke avfyrt noen skudd.

Slik gikk det ti minutter til. Så hørte Abu Mukarram de første skuddene, melder avisen. Bomben hadde tatt livet av en 20 år gammel marinesoldat fra Texas. Overlevende og vitner sier dødsfallet gjorde noen av soldatene hevntørste. Ifølge vitner på stedet skal de rasende marinesoldatene ha gått på tokt gjennom en stille gate, tatt seg inn i hjem og skutt ned sivile irakere, blant dem kvinner, barn og en eldre mann i rullestol. Vitnembeskrivelsene ser ifølge L.A. Times ut til å stemme overens med detaljene som er i ferd med å komme frem etter en militær granskning av dødsfallene til minst 24 ubevæpnede, sivile irakere om morgenen 19. november 2005.

Iraks statsminister Nouri al-Maliki fordømte torsdag de mistenkte drapene, og sa han har bedt en komité om å samtale med det amerikanske militæret for å få på plass regler for pågripelser og ransakelser, melder AP.

- Våre soldater overreagerte fordi de var under press, og de drepte uskyldige sivile i kaldt blod, sier kongressrepresentanten John Murtha (Demokratene), ifølge AP.

Episoden er fremdeles under etterforskning, men de militære etterforskerne har bevis som tyder på at marinesoldatene begikk drap, hevdet en kilde i det amerikanske forsvaret i forrige uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere