RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tror på avtale med Abbas

Sist oppdatert:
- Jeg tror vi blir enige med president Mahmoud Abbas, sier Hamas-toppen Yeahya al-Abadsa til TV 2 Nettavisen.

STORTINGET (TV 2 Nettavisen):Tirsdag møtte parlamentarikeren Yeahya al-Abadsa medlemmer av Stortingets utenrikskomite.

Samtidig har det vært borgerkrigsliknende tilstander i Gaza og på Vestbredden. Mandag stormet tilhengere av president Mahmoud Abbas statsministerens kontor i Ramalla.

På spørsmål fra TV 2 Nettavisen om hvem som har kontrollen i de palestinske områdene, svarer al-Abadsa:

- For å være helt ærlig: Selv om vi hadde frie valg, ble aldri maktovertakelsen fullført. Vi har en lang vei å gå, men kommer dit før eller senere. Jeg tror vi kommer til en avtale med Abbas.

Ikke borgerkrig
Til journalistene som hadde møtt fram etter møtet i utenrikskomiteen forsikret al-Abadsa at det ikke er i nærheten av borgerkrig i de palestinske områdene. Uroen bør heller ikke påvirke vestlige lands holdning til de palestinske myndighetene, mente han.

- Vi tror dere erkjenner at prosessen mot demokrati også har skjedd i Europa. Hos oss er det ikke snakk om noen borgerkrig. Det er opportunister som benytter anledningen til å lage bråk, hevdet han.

Han la til at Hamas er «et fleksibelt og realistisk» parti.

Ifølge lederen for utenrikskomiteen, Olav Akselsen, framsto Yeahya al-Abadsa som lyttende til de norske synspunktene. Han skal også ha signalisert at Hamas er villige til å se på delene av PLO-charteret som krever ødeleggelse av Israel.

- Han sa at charteret ikke lenger gjaldt. Hamas sitt budskap har vært at de selv har ansvaret for situasjonen i de palestinske områdene. Al-Abads sa at Hamas ikke står inne for charteret, og at de ikke gikk til valg på at Israel skulle utslettes, sier Akselsen.

Planlagt
Forrige gang Hamas-representanter var i Norge, nektet Akselsen å møte dem.

- Dette dreide seg om en folkevalgt representant og et møte som var planlagt lang tid i forveien. Men dette er ikke en anerkjennelse av Hamas' politikk, understreket han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere