RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen med hemmelig konto

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frp bekrefter at partiet i ni år har hatt en reisekonto med penger til stortingsgruppen. Se video.

SE INNSLAG PÅ TV 2 NYHETENE (gratis)

Kontoen ble opprettet i 1997, bekrefter generalsekretær Geir Mo.

- Formålet var for bruk til studieturer for gruppens medlemmer og for andre ansatte eller representanter som søkte. Dette ble det informert om til den nye stortingsgruppen i gruppemøte høsten 1997, uten at innvendinger fremkom. Kontoen er siden benyttet til studieturer for ulike personer. Siste tur var i januar 2001, skriver Mo i en e-post til TV 2 Nettavisen.

«Hagens konto»
Det er tidligere partiformann Carl I. Hagen som har disponert kontoen, ifølge flere kilder som TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med. Kildene sier at de i stortingsperioden 2001-2005 ikke fikk noen informasjon om kontoen, som er finansiert av skattepenger.

- Ingen av de nye representantene fra Frp hadde noen tilgang på denne kontoen, sier en kilde.

- For den indre kjerne
De første pengene på kontoen stammer fra stortingsperioden 1993-1997. De seks representantene som da satt på tinget for Frp brukte ikke alle pengene i perioden. Pengene ble satt på en egen konto. I dag er det bare Carl I. Hagen som fortsatt sitter på Stortinget av gruppa på seks.

- Det var meget viktig at kontoen ikke skulle kunne brukes av den gemene hop av Frp-erne på Stortinget. Den daværende indre kjerne skulle klare å snakke sammen. Fridjof Frank Gundersen var ennå inne i varmen. Det samme var Øystein Hedstrøm, Hans J. Røsgjordet og Jan Simonsen, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Vil granske Frp
Mandag skrev VG at Stortingets presidentskap vil granske om partigruppen har betalt reiser for Carl I. Hagens kone, Eli. Ifølge skattereglene skal reiser betalt av stortingsgruppen berettes til skattemyndighetene for beskatning.

Carl I. Hagen sier selv at han personlig har betalt for Elis reiser når hun har vært med ham på komitéreiser.

Men en kilde sier til TV 2 Nettavisen at flere ektefeller til Frp-representanter på Stortinget har fått dekket utenlandsturer fra kontoen.

- Det var blant annet en tur med ektefeller til Frankrike, sier kilden.

Nekter innsyn
Stortingsdirektør Hans Brattestå slo fast allerede i 1999 at Frp brøt reglementet hvis pengene fra kontoen ble brukt til private reiser med ektefeller.

I perioden fra 1995 til 1996 ble det overført 254.034 kroner til kontoen. Hagen har tidligere bekreftet at det har blitt overført penger de tre foregående årenen. Frp nekter å opplyse hvor mye som totalt er overført til kontoen.

Carl I. Hagen skal tidligere ha nektet å opplyse hvordan pengene på kontoen har vært disponert.

Her er hele eposten fra Geir Mo

«Jeg har undersøkt denne saken nærmere og på vegne av gruppen og daværende parlamentarisk leder er vårt svar som følger:

”Etter Stortingsvalget 1997, og lenge før noen begrensninger ble innført for stortingsgruppenes bruk av egne midler, opprettet FrPs 6 manns gruppe fra perioden 1993-97 en studiekonto av den daværende gruppens oppsparte midler. Formålet var for bruk til studieturer for gruppens medlemmer og for andre ansatte eller representanter som søkte. Dette ble det informert om til den nye stortingsgruppen i gruppemøte høsten 1997, uten at innvendinger fremkom. Kontoen er siden benyttet til studieturer for ulike personer. Siste tur var i januar 2001. Bilag og bankutskrift er gjennomgått og det kan opplyses at balansen de siste år har vokst noe som følge av renter. Balansen, som bortsett fra dette har stått stille, er nå overført gruppens vanlige konto siden gruppen etter 2001 valget har hatt rikelig med midler og behovet for en egen studiekonto således er bortfalt.

Gruppen takker VG for påminnelsen og anser seg ferdig med saken.»

Geir Mo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere