RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UDI-sjef slaktet og frikjent

Sist oppdatert:
Frode Forfang gikk av som assisterende direktør i UDI etter sterk kritikk fra Graver-utvalget. I dag ble han renvasket - av samme utvalg.

- Det er en lettelse at granskningskommisjonen har frafalt kritikken mot meg. Samtidig er det et tankekors at det har vært nødvendig å ta en ekstra runde om dette, og at det er jeg som i praksis har hatt bevisbyrden, sier Forfang i en kommentar.

Han synes likevel det er positivt at granskningskommisjonen har vært villig til å rette opp en feil fra den første rapporten.

Les hele rapporten her

Navngitt
I den første rapporten, som ble lagt frem 22. mai, var Frode Forfang en av fire som fikk navngitt kritikk. De tre andre var avgått direktør Trygve G. Nordby, avdelingsdirektør Paula Tolenen og direktør Manuela Ramin-Osmundsen.

Av de fire er de kun Forfang som sitter igjen i ledelsen i UDI, og ble altså frikjent fredag.

Forfang meddelte 24. mai – to dager etter kritikken fra Graver-utvalget, at han ikke lenger ønsket ikke å fungere videre som assisterende direktør i UDI, men han fortsatte som avdelingsdirektør. Han sa da dette:

«Jeg har siden slutten av januar fungert midlertidig som assisterende direktør, i tillegg til min faste stilling som avdelingsdirektør. Som følge av den tillitskrisen UDI nå opplever, mener jeg at UDI bør ha både en direktør og en assisterende direktør som ikke er knyttet til den tidligere ledelsen. Jeg vil i stedet konsentrere meg om jobben som avdelingsdirektør».

Det er nye opplysninger om informasjon som ble lagt ut på intranettet til UDI som gjør at kommisjonen snur. De mener opplysningene som ble lagt ut måtte forstås dit at UDI hadde tatt signalene fra departementet på alvor, og at Forfang forholdt seg til dette.

Legger seg flate
- Bortsett fra direktør Nordbys generelle utsagn om at alle i ledergruppen måtte være kjent med hvordan saken ble håndtert i direktoratet, har ikke kommisjonen funnet noe som kunne gitt avdelingsdirektør Forfang grunnlag for å reagere mot den implementering som ble foretatt. Det foreligger da etter kommisjonens oppfatning ikke tilstrekkelig subjektivt grunnlag for å rette kritikk mot ham, sa utvalgsleder Hans Petter Graver i går.

Enig
Dette er Forfang naturlig nok glad for, og han er enig i at UDI ikke opptrådte korrekt i saken om de irakiske asylsøkerne.

- For øvrig er jeg enig i kommisjonens hovedkonklusjon om at UDI håndterte MUF-forskriften i strid med klare politiske føringer, og uten at departementet ble informert. Jeg ser frem til å delta i arbeidet med å gjenreise tilliten til UDI, og samtidig bygge videre på alt det positive som har skjedd i direktoratet de siste årene, sier en ferierende Forfang på mail til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere