RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Anerkjenner ikke Israel

Foto: AFP (Scanpix)
Sist oppdatert:
Hamas-ledelsen sier dagens avtale på ingen måte anerkjenner Israel.

Det ble tidligere i dag meldt at Hamas nå anerkjenner Israel. Bakgrunnen for disse meldingene var en avtale mellom Hamas og Fatah som skulle stoppe maktkampen mellom partiene. Avtalen ble tolket som at det palestinske regjeringspartiet Hamas nå anerkjente Israel, noe som ville vært en drastisk endring i partiets politikk.

Men en av Hamas' ministere, Abdel Rahman Zeidan sier i kveld til BBC at den nye avtalen sier ingenting om Hamas' forhold til Israel.

- Du vil ikke finne et eneste ord i avtalen som sier at vi anerkjenner Israel som en stat. Ingen har blitt enige om dette, og det ble ikke diskutert, sier Zeidan til BBC.

Hovedpoenget med avtalen er opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza, men avtalen nevner ikke grenselandet Israel med et eneste ord. BBCs korrespondenter mener denne utelatelsen er bevisst.

Kilder i Hamas har sagt til den britiske kanalen at hele Israel er bygd på palestinsk land. De tror at opprettelsen av en palestinsk stat på Gaza og Vestbredden kun er første skritt i prosessen, og ikke siste skritt.

Zeidan presiserer at de palestinske partene har blitt enige om at den palestinske staten skal etableres innenfor 1967-grensene. Partene har også delegert ansvaret for en fredsavtale med Israel til palestinernes president Mahmoud Abbas.

Mens de palestinske lederne har forsøkt å løse maktkampen seg i mellom, forbereder Israel seg på store militære aksjoner i Gaza. Stridsvogner og tropper er utstasjonert langs grensen etter at en israelsk soldat ble kidnappet av palestinske militanter på søndag.

Israels ledelse har advart om harde gjengjeldelsesaksjoner hvis soldaten ikke blir løslatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere