RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I sjokk etter blodig okseløp

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg fikk sjokk, sier amerikaneren Steve Ibarra. Han var vitne til en kampokses håndtering av en 25-åring under okseløpet i Pamplona fredag. Se web-tv.

PAMPLONA (TV 2 Nettavisen): Sju løpere ble skadd under det første okseløpet i Pamplona fredag.

25-åringen David Toby McDell fra New Zealand ble tatt av en okse og alvorlig skadd i den farligste delen av løypa; Santo Domingo helt i begynnelsen av løpet.

- Han var bare en og en halv meter fra meg. Jeg så oksen treffe han med hornet i nærmere 40 kilometer i timen. Virkningen var forferdelig, sier Steve Ibarra til TV 2 Nettavisen.

Se web-tv fra løpet her.

Kastet i bakken
48-åringen har løpt med oksene i Pamplona i 21 år, og selv blitt skadd av okser under en festival byen San Sebastian del Reyes utenfor Madrid. Men dette er det verste han har sett.

- Hornet traff mannen med utrolig kraft og kastet ham i bakken. Så rettet han seg ut, fortsatt med hornet fast i låret og oksen løpende, sier Ibarra til TV 2 Nettavisen.

- Etterpå holdt han han rundt såret, mens blodet fløt. Han så ut som han var i sjokk. Det var jeg også. Dette var en tøff opplevelse, fortsetter han.

- Ikke rask nok
Steve Ibarra har 21 års erfaring fra løping i Pamplona, men dette er siste gang han vil løpe i Santo Domingo.

I begynnelsen av løypa løper oksene raskt. Samtidig har ikke løperne noen steder å gjemme seg. Langs dette partiet av løypa er det bare glatte murvegger flere meter til værs.

Slik er løypa:
Lengde: 825 meter fra Santo Domingo til tyrefekterarenaen.

Gjennomsnittstid: 3 minutter og 55 sekunder

I Santo Domingo er løypa trang, murene glatte og uten skjulesteder. Santo Domingo regnes som en av de farligste strekkene.

Ved rådhusplassen vider løypa seg ut og tar en venstresving før den går opp den lange Estafetaen. Løpernes store skrekk er at en eller flere okser sklir i den skarpe høyresvingen i bunnen av Estafetaen og kommer løpende i motsatt retning.

På toppen av Estafetaen sakker oksene farten. Løypa svinger slakt mot venstre og ned bakken som leder mot porten i tyrefekterarenaen. Den smale porten blir lett blokkert i kaoset av løpere og okser.

I løpet av uka som fiestaen varer blir mange løpere skadd, mens dødsfall er svært sjeldne. En årsak er at kirurgene i Pamplona er blitt eksperter på skadene oksene kan påføre løperne med hornene.

- Jeg kommer til å løpe så lenge jeg lever. Men jeg tror ikke jeg er rask nok for Santo Domingo lenger, sier han.

Til sammen sju personer ble skadd under fredagens løping . En skal være lammet i beina etter at han ble truffet av en tamokse på tyrefekterarenaen. Mannen ble ikke truffet av hornene.

Fester videre
Klokken 12 torsdag startet San Fermin-festivalen i Pamplona i Nord-Spania.

I løpet av 600 år har feiringen til minne om martyren San Fermin blitt til en fest som setter varige spor i den ellers søvnige universitetsbyen i Navarra.

For «afficionadoene» - det vil si mange av de lokale baskerne - og utlendingene er løpingen med oksene hver morgen og tyrefektingen på kvelden høydepunktene.

Okseløpet i Pamplona ble for alvor gjort kjent da Ernest Hemingway skrev om det i boka «Og solen går sin gang».

Men for de fleste er løpingen for farlig og tyrefektingen for dyr. Startskuddet på det første okseløpet gikk kl. 10.00 freda.

TV 2 Nettavisen følger festivalen direkte fra Pamplona.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere