RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Olav Steimler

Røkt sommerfangst

Sist oppdatert:
Laks, ørret, torsk, lyr eller sei. Sommerfangsten kan bli luksusmat ved hjelp av en enkel røykeovn.

TV 2 Nettavisen tok med gourmetkokk Tore Skarstein og fikk hjelp til å forvandle noen fiskestykker til velsmakende og velduftende retter.

Se bildene nederst i saken, og følg oppskriften «Slik røyker du»

Når det gjelder røyking av fisk er det slik at man tar det man har. Eller kanskje rettere sagt det man klarer å fiske. Har du ikke fiskelykke, kan du gjerne ta en tur innom fiskedisken på butikken og finne deg egnet råvare.

Tore Skarstein varmrøykte laks:
¿ 3-4 kg laks var filetert og saltet i ca 25 timer. Har du ikke peiling på filetering – så få hjelp i butikken eller hos en lokal fisker.
¿ Fisken skyldes for salt og henges til tørk i ca 1 døgn. Du kan godt røyke den direkte.
¿ Tore Skarstein bruker pepper hvitløkssmør og urter på den varmrøykte.
¿ Etter at ovnen hadde nådd 75 grader og røyesponen hadde gitt velluktende røyk, fikk fiskefiletene knappe to timer i ovnen.

Tore Skarstein kaldrøykte laks:
¿ Kaldrøyking er litt mer nøyaktighetsarbeid. Og det tar lenger tid. Temperaturen på passes nøye og den må ikke overstige 27-28 grader.
¿ For kaldrøyking bruker du ca 5 timer før du slår av varmen. Heng deretter fisken opp for god kjølig tørke i 1-2 døgn. Dette er smak og behag. Skal du servere kaldrøykt fisk i ferien, så må du planlegge.

Allemannseie
Tore Skarstein derimot er nøye med råvarene. Han er ekspert på ulike foredlingsmuligheter av råvarer, og er valgt ut av Innovasjon Norge til å teste ut bruk av fiskesorter som til nå ikke har vært kommersielt utnyttet her til lands.

Han er sjef på Hjørnevikbua i Florø og er nasjonalt premiert for sin kokkekunst. Ikke bare med fisk i grytene.

Tore Skarstein mener at en stor røykeovn bør være allemannseie. Røyking er en fantastisk måte å tilberede eller konservere mat på. Både fisk og kjøtt. Det er enkelt å lære, og du kan bruke fantasi og kreativitet i matlagingen.

Sommermat
Etter å ha forspist oss på Tore Skarsteins røykte fisk kan vi bare konkludere:

Dette er lekkert, godt og enkelt. Glem svidde grillkoteletter og pølser i sommer. Fyr opp en røykeovn. Bruk fantasien og eksperimenter med krydder og urter. Prøv gjerne hjemmelaget røykspon tilsatt einebær eller lyng.

Fast i fisken
Laks er perfekt, men alt duger til varmrøyking. Til kaldrøyking må du helst velge råvare som er litt fast i fisken – bokstavelig talt.

Noen er fornøyd med en liten Abu-røyk til varmrøyking: En liten skoeske lignende blikkboks som strøs med røykespon og fyres oppunder.

Vi for vår del regner oss som viderekomne. Så vi slo til med en stor Vestnes Røykeovn med flere kammer og rister. Ovnen er i rustfritt stål og gjennomtenkt ned i minste fyringsdetalj. Ovnen er ca 60 cm bred og ca 150 cm høy. Ristene kan rengjøres i oppvaskmaskin og stålet rengjøres lett. Ovnen er stabil og sikker – og veldig enkel å bruke.

Et digitalt termometer gjør det mulig å passe temperaturen på røyken Og et elektrisk element ble benyttet som fyring på kaldrøyken. Det var praktisk med et tidsur som koblet inn og ut strøm på elementet for å unngå for høy temperatur.

Varmrøyken ble fyrt med grillkull og småved. Vi benyttet dansk røykspon som kan kjøpes i store sekker. Og krydret røyken med frisk einer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere