RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel kaller inn forsterkninger

Sist oppdatert:
Store israelske styrker og tanks står fredag oppmarsjert på grensen mot Libanon.

Hundre Hizbollah-krigere skal være drept under Israels harde offensiv, hevdet generalløytnant Dan Halutz på en pressekonferanse fredag.

Halutz mener Hizbollah unnlater å oppgi sine reelle tapstall, melder AP.

Ifølge nettavisen Haaretz opplyste Halutz også om at bakkeoperasjonene vil bli «så begrensede som mulig». Han utelukker likevel ikke operasjoner av større omfang.

- Vi vil bekjempe terror hvor enn det nå er fordi at hvis vi ikke bekjemper den, vil den bekjempe oss. Hvis ikke vi når den, vil den nå oss, sa generalløytnanten i den TV-sendte pressekonferansen.

- Vi vil også utføre bakkeoperasjoner så langt det er nødvendig for å ramme terroren som rammer oss, understreket han.

Vurderer utvidet operasjon
Etter nye rakettangrep fra Hizbollah fredag, er flere tusen nye soldater tilkalt fredag. Ifølge en anonym israelsk militærkilde dreier det seg om flere tusen soldater, mens nyhetsnettstedet YNet skriver at den israelske hæren vil ha mellom tre og fire divisjoner klare ved grenseområdene mot Libanon i løpet av helgen.

Ifølge avisen Maariv har israelske fly sendt ut flygeblader til libanesiske borgere, der de advarer om at Israel utvider landinvasjonen av Sør-Libanon.

Alle mennesker i et 30-kilometer stort område bes evakuere umiddelbart.

- Det er mulig at vi de neste dagene utvider landoperasjonene våre, bekrefter brigadegeneral Alon Friedman overfor Maariv.

En talsmann for hæren sier han verken kan bekrefte eller avkrefte meldingen om antall divisjoner, men hæren opplyser at reservestyrker skal settes inn i kampene mot Hizbollah på grensen til Libanon og mot militante palestinere i Gaza i nærmeste fremtid.

Omfattende offensiv
Dette bygger opp under spekulasjonene om at Israel planlegger en en omfattende offensiv inn i Sør-Libanon i nærmeste fremtid. Israel har nylig advart om at libanesere som befinner seg nærmere enn 32 kilometer til den israelske grensen må evakuere, ifølge AP.

Israel kommer ikke til å stanse offensiven mot Libanon før Hizbollahs styrker er tvunget bak Litani-elven, som ligger 30 kilometer nord for grensen, sier en anonym kilde i den israelske hæren til AP.

I løpet av de siste 24 timene har minst seks israelere mistet livet i kamper mot Hizbollah, og en helikopterpilot ble drept da to kamphelikoptre kolliderte fredag.

Libanesiske myndigheter advarte torsdag om at de, dersom det kommer til en utvidet invasjon, vil sette inn landets hærstyrker.

Hva gjelder antallet drepte og skadde, avviker tallene fra ulike kilder. Ifølge interne sikkerhet

skilder i Libanon skal minst 261 personer være drept og 582 skadd. Statsminister Fouad Siniora uttalte onsdag at over 300 libanesere var drept. Han oppga om lag 1000 skadde.

Diplomatisk uenighet
Søndag reiser USAs utenriksminister Condoleezza Rice til Midtøsten for å forsøke å få innledet våpenhvilesamtaler.

Amerikanske myndigheter vil etter sigende legge frem sitt forslag til fredsplan i løpet av fredag 21. juli. Mens Washington-administrasjonen har stilt seg skeptiske til en snarlig innføring av våpenhvile, har FNs generalsekretær Kofi Annan beordret umiddelbar stans av våpenføring.

Ifølge AP innrømmer Rice avstanden mellom partene, men sier det hersker enighet om mål for regionens fremtid på et overordnet plan mellom Bush-regjeringen og FNs øverste ledelse.

I en TV-kringkastet tale fredag sier Rice at hun anser Hizbollahs kidnappingsaksjon for å være en voldsom provokasjon, men understreker at USA ønsker å bidra til, ikke bare å stanse de pågående kampene, men også til å søke til konfliktens røtter for å finne en løsning.

- Det finnes en politisk løsning for å stoppe volden og vi må søke å finne den, uttaler Rice, før hun antydet at Syria må slutte å støtte geriljagruppen Hizbollah.

Offensivene mellom Israel og Hizbollah pågår nå for tiende dag på rad. I tillegg til flyangrep fra israelsk side, og rakettangrep fra Hizbollah, har en rekke kamper mellom bakkestyrker vært utkjempet på libanesisk jord.

Konflikten ble utløst da Hizbollah kidnappet to israelske soldater. Israel hevder deres omfattende angrep skjer i selvforsvar. En rekke statsledere og høytstående personer i det internasjonale samfunn, som for eksempel FNs generalsekretær Kofi Annan, har gitt uttrykk for at de anerkjenner Israels rett til selvforsvar- men at landets myndigheter har utvist overdreven maktbruk ved å kollektivt straffe Libanons folk for Hizbollahs operasjoner.

Les alt om konflikten i Midtøsten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere