RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kjemper om «terror-hovedstad»

Foto: Kai Pfaffenbach (Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Israelske styrker har utvidet angrepene i Sør-Libanon mandag. Samtidig kommer USAs utenriksminister Condoleezza Rice til Jerusalem.

Det israelske militære sier tropper krysset grensen inn til Libanon ved daggry mandag, melder AP. Libanesiske myndigheter kunne ikke umiddelbart bekrefte meldingene.

Israelsk radio rapporterer at styrkene beveger seg inn i byen Bint Jbail sør i Libanon. Den israelske hæren har døpt byen for «terrorhovedstaden», fordi Hizbollah-geriljaen står så sterkt der. Gjennom hele natten ble byen beskutt med artilleri.

Erobret by
I helgen har israelske bakkestyrker tatt kontroll over fjellbyen Maroun al-Ras, et annet senter for Hizbolla, etter en hard kamp, ifølge israelske militære.

De bekrefter også at deres styrker opererer nord for Maroun al-Ras mandag, men vil ikke bekrefte at de er på vei mot en ny Hiozbollah-kontrollert by.

Israelske kampfly skal ha ødelagt ni rakettbatterier i nærheten av havnebyen Tyr, som ligger 20 kilometer nord for grensen til Israel.

Flyktningleir truffet
Flyktningleiren Rashedyeh rett sør for Tyr ble også truffet. Dette er første gang leiren har blitt truffet.

- Fire bomber landet like ved sykehuset. En person ble drept, sier Gunhild Raunsgard til TV 2 Nettavisen.

Hun kom nylig hjem fra flyktningleiren, og fikk beskjed på telefon fra mannen mandag morgen.

Blant bygningene som ble truffet var et bakeri som leverer brød til landsbyene i området.

- De bombet i natt. Bakeriet og to nabohus ble truffet, sier ektemannen Bassel El-Faour på telefon fra leiren.

Bakeriet leverer brød til nabolandsbyene. Nå innstiller de bakingen i tre dager. Vi vet ikke hvordan befolkningen her skal få tak i brød, fortsetter han.

Stiller krav
Mandag kom USAs utenriksminister Condoleezza Rice til Beirut Midtøsten på sitt første diplomatiske oppdrag siden voldsbølgen startet igjen. I Beirut skal hun møte Libanons statsminister Fouad Siniora. Senere reiser hun til Jerusalem.

USA har fremmet forslag om å sette inn fredsbevarende styrker i Libanon for å få slutt på kamphandlingene.

Samtidig presser Midtøsten-diplomater Syria til å stanse støtten til Hizbollah for å stanse krigen i Libanon. Samtidig signaliserer Israel et politisk skifte, sier den vil akseptere en internasjonal styrke, helst fra Nato, som kan vokte grensene og sikre fred sør i Libanon.

Vil forhandle
Hizbolla-leder Sheik Hassan Nasrall sier i en kommentar som er publisert mandag at en israelsk invasjon ikke vil beskytte Israel fra rakettangrep av Hizbollah.

Han sa samtidig at Hizbollah at våpenhvile er prioritert og at Hizbolla er åpne for en diskusjon om hvordan en skal få en slutt på krisen.

Den israelske forsvarsministeren Amir Petez sier det militære ikke vil starte en full invasjon, men isteden vil gjennomføre en serie av småskalaraid i sør.

Han sier at så fort offensiven har fått Hizbolla bort fra grensen, er hans land villig til å ta imot en internasjonal styrke som kan hjelpe den libanesiske hæren i sør. Der har geriljaen holdt til i årevis.

Må ta helt slutt
Rice har forsøkt å balansere mellom å støtte den libaniesiske regjeringen, samtidig som de ikke vil diktere sin allierte Israel I hvordan de skal ivareta sin egen sikkerhet. Hennes holdning har ført til stor frustrasjon blant andre allierte.

- Vi ønsker alle en umiddelbar slutt på kampene. Vi har absolutt det samme målet, sier Rice.

-Men hun legger til at dersom volden tar slutt bare for å starte opp igjen om kort tid. Med alle blodige angrep som Hizbolla står bak ved sin ulovlige aktivitet, ved å kidnappe soldater og fyre av raketter- vil en ikke ha noe igjen for det, sier hun.

95 treff
Mens Irsael fortsetter sitt inntog i Israel med bakkestyrker, har det vært merkbart stille med rakketangrep fra Israel til sør i Libanon. Samtidig har Hizbolla rammet Israel med en stor mengde raketter.

Det israelske militære sier 95 raketter traff Israel søndag.

Minst 381 personer er drept i kampene i Libanon, inkludert 20 soldater og 11 Hizbolla-medlemmer. Minst 600.000 libanesere er på flukt fra sine hjem, melder Verdens helseorganisasjon. Den libanensiske finansministeren anslår flyktningetallet til å ha steget til 750.000.

Israelske dødstall er på 36, hvorav 17 drept av Hizbollah-raketter og 19 soldater som er drept i kamp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere