RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fire FN-soldater drept

Sist oppdatert:
En finne og tre andre FN-observatører ble drept da israelske fly bombet en FN-leir i Sør-Libanon tirsdag kveld.

Bomben ble sluppet fra et israelsk fly og traff direkte på posten med FN-soldatene ved byen Khiyam i Sør Libanon, melder BBC.

FN-observatørene skal være fra Østerrike, Canada, Kina og Finland. Seks libanesere mistet også livet i angrepet.

Sjokkert
Soldatene hadde søkt tilflukt i en bunker etter at FN-posten var blitt truffet 14 ganger av israelske artillerigranater. Senere ble en redningsgruppe også beskutt med granater da de forsøkte å hente ut observatørene.

FNs generalsekretær Kofi Annan fordømmer angrepet.

- Dette koordinerte artilleri- og luftangrepet på en gammel og klart merket FN-stasjon ved Khiyam skjedde til tross for de personlige garantiene statsminister Ehud Olmert ga meg om at FN-leire ville bli skånet for israelske angrep, heter det i uttalelsen.

- Jeg er sjokkert og dypt rystet over dette tilsynelatende overlagte angrepet mot en FN-observatørpost fra den israelske hærens side.

FNs generalsekretær Kofi Annan.

Her finner du hele uttalelsen (ekstern lenke)

LES OGSÅ: - Israel bruker klasevåpen

En av de omkomne er nå bekreftet identifisert, FN-observatør Du Zaoyo, melder Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua.

FN-styrken UNIFIL har operert i grenseområdet mellom Israel og Libanon siden 1978 og består for øyeblikket av 2.000 mann.

Israel beklager
Angrepet kom etter at Israel sa de vil beholde kontrollen over en sikkerhetssone i Sør-Libanon inntil en internasjonal styrke kan utplasseres. Israel beklager dødsfallene og sier de vil granske luftangrepet som kostet FN-soldatene livet.

Den israelske statsministeren uttrykker ifølge AP «dyp beklagelse» over det han kaller «drap ved en feil» på minst tre FN-soldater i Sør-Libanon.

- Israel beklager oppriktig de tragiske dødsfallene blant FN-personnell i Sør-Libanon, sier Mark Regev, talsmann for det israelske utenriksdepartementet til Reuters.

- Vi har ikke FN-personell som mål, og vi har fra begynnelsen av denne konflikten gjort en konstant innsats for å sikre alle medlemmenes sikkerhet. Denne tragiske hendelsen vil bli grundig gransket, sier Regev.

Flere angrep

Israels FN-ambassadør Dan Gillerman benekter at Israel angrep posten med vilje.

- Jeg er sjokkert og fortvilet over generalsekretærens forhastede uttalelser når han insinuerer at Israel traff FN-posten med vilje, sier Gillerman.

De fire soldatene befant seg i en bunker under observasjonsposten som tidligere ble beskutt 14 ganger av israelsk artilleri, ifølge BBC. Redningsarbeidet ble vanskelig da israelske styrker fortsatte skytingen mot observasjonsposten.

Siden kampene startet mellom Israel og Hizbollah for to uker siden har det vært flere episoder hvor FN-observatører har vært i skuddlinjen. Flere FN-posisjoner langs grensen til Israel og Libanon har blitt truffet under kampene. Minst tolv FN-ansatte har enten blitt drept eller skadet som en følge av kampene.

Over 380 libanesere og 42 israelere har mistet livet i løpet av de to ukene konflikten har vart.

Les alt om Midtøsten-krisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere