RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Drepte FN-styrker med overlegg

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær Kofi Annan er ikke i tvil om at Israel drepte de fire FN-observatørene med fullt overlegg.

En foreløpig rapport viser at FN kontaktet Israel hele ti ganger under den seks timer lange bombingen tirsdag, som endte med at fire FN-observatører ble drept.

Annan i harnisk
- Bombingen av FN-posten startet tidlig om morgenen og fortsatte til etter klokken 19 om kvelden. Vår general og våre tropper på bakken var i kontakt med den israelske hæren gjentatte ganger. Det ble foretatt flere oppringninger før dette skjedde, sier FNs generalsekretær Kofi Annan.

Han får støtte fra Odd Helge Olsen, som er tidligere sjef for de norske FN-styrkene i Libanon.

- Israel gjorde dette med vilje, og det er den israelske regjeringen som er ansvarlig. Israel kjenner dette området veldig godt, de har okkupert det i 18 år, og drev et av verdens mest beryktede fengsler 300 meter unna observasjonsposten, sier Olsen til TV 2 Nyhetene.

- Det vi har sett så langt er at i kampen mot Hizbollah skyr Israel ingen midler. De har bevisst bombet sivilbefolkningen og bevisst bombet områder som produserer mat. Bombingen tirsdag var trolig en jakt på Hizboallah, og da skyr de ingen midler, fortsetter han.

Ble advart
Også Irlands utenriksminister går hardt ut mot israelernes FN-drap.

- En irsk soldat som jobber for FN advarte israelerne seks ganger om at bombingen deres satte livene til FN-soldatene i fare, sier utenriksministeren ifølge AP.

Ifølge en anonym diplomat som kjenner innholdet i den forløpige rapporten, ble FN-posten truffet av presisjonsstyrte våpen.

- Dersom Israel hadde lyttet til forespørelsene i stedet for å ignoerere dem totalt, ville observatørene fortsatt ha vært i live, sier diplomaten.

Israels statsminister Ehud Olmert har uttrykt dyp beklagelse over dødsfallene. Han avviser imidlertid påstandene fra Annan om at angrepet mot FN-posten skjedde med overlegg, og har beordret gransking av hendelsen.

USA beklager
Også Det hvite hus beklager drapene på FN-arbeiderne.

- Drapene på FNs fredsarbeidere var en forferdelig hendelse, men Israel har gjort det rette ved å love at de vil granske saken, sier pressesekretær Tony Snow ved Det hvite hus.

Krisemøtene i Roma onsdag endte ikke i noen avtale om våpenhvile mellom Israel og Hizbollah. Bare i løpet av noen timer onsdag har minst 13 israelske soldater blitt drept i kamper i sørlige Libanon. Israel har ikke selv bekreftet at egne soldater er drept, men sier at det har vært 20 dødsfall i byen Bint Jbail. Senere onsdag ble byen Tyre truffet av massive eksplosjoner, trolig utløst av et israelsk luftangrep.

Over 400 libanesere og 42 israelere har dødd under den to uker lange konflikten, som startet etter at Hizbollah fanget to israelske soldater 12. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere