RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

34 barn drept i Libanon

(Foto: EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
56 personer, der i blant minst 34 barn, skal være drept etter at Israel bombet den libanesiske byen Qana søndag.

Angrepet er det kraftigste så langt i den nå 19 dager lange offensiven mot Hizbollah, etter at geriljaen kidnappet to israelske soldater.

Ifølge Reuters kollapset flere hus under angrepene, deriblant deler av en treetasjes bygning der om lag 100 sivile hadde søkt tilflukt.

SISTE: FN fordømmer angrepet

Ifølge Røde Kors er 56 personer, der i blant 34 barn, bekreftet drept.

Israelske hærkilder forsvarer angrepet med at innbyggerne ble advart og bedt om å fjerne seg fra landsbyen, og med at Hizbollah skal ha brukt området til utskyting av raketter mot Israel, skriver nettavisen Haaretz Daily.

Samtidig rapporteres det fra israelsk side at Hizbollah har skutt raketter mot Nahariya, Kiryat Shemona og et område i nærheten av Maalot, ifølge AP.

Minst en person skal være skadd i forbindelse med at raketter traff den israelske byen Sderot.

Kamper i Taybeh
I henhold til Hizbollahs TV-kanal Al-Manar, har israelske tropper i løpet av helgen infiltrert en sone kjent som Taybeh-området, tre-fire kilometer fra grensen. Al-Manar melder om to drepte israelske soldater, og «jakt på de gjenværende». Representanter for den israelske hæren bekrefter at de har hatt soldater i det nevnte området siden tidlig søndag lokal tid, og at en soldat skal være lettere skadd.

Libanesiske myndigheter meldte allerede lørdag om at israelske styrker sto klare til å invadere Taybeh-området. Foreløpig er det ikke klart om det dreier seg om et mindre sammenstøt eller en større invasjon.

Kampene foregikk om lag 20 kilometer nordøst for byen Bint Jbail, hvorfra israelske styrker trakk seg ut lørdag etter kraftige sammenstøt.

Søndag ettermiddag meldes det imidlertid at israelske bakkestyrker har åpnet ild mot et sykehus i Bint Jbail.

USA tilstede
USAs utenriksminister Condoleezza Rice skulle etter planen søndag legge ytterligere press på Israel og Hizbollah for å få i stand en våpenhvileavtale.

- Jeg forventer tøffe diskusjoner, men her må man gi og ta, sa Rice i forkant av forhandlingene.

Amerikanske myndigheter har måttet tåle hardt skyts for ikke å ha krevd umiddelbar våpenstans da Rice reiste til Midtøsten forrige helg, og for dermed å ha gitt Israel et tilsynelatende grønt lys til å fortsette offensiven i påvente av det som ble kalt letingen etter «en mer langsiktig løsning» på konflikten.

Ifølge en israelsk politisk kilde skal Rice, under gårsdagens middag med statsminister Ehud Olmert, ha anmodet israelske myndigheter om å la være å angripe Libanons infrastruktur. Hun skal imidlertid ikke ha vektlagt behovet for umiddelbar våpenhvile, som blant andre FN har fokusert på, like sterkt.

Søndag venter møter med Israels utenriks- og forsvarsministre. Det var også ventet at Rice ville treffe Libanons statsminister Fouad Siniora senere under oppholdet. Søndag ble imidlertid Rices reise til Beirut avlyst, fordi Siniora krever umiddelbar og ubetinget våpenstans før videre samtaler med den amerikanske utenriksministeren kan bli aktuelt.

Det libanesiske utspillet kommer som en reaksjon på søndagens bomberegn over Qana, melder AP.

Samtidig sier Israels statsminister Ehud Olmert at landets styrker ikke har noen hast med å oppnå våpenstans før Israels mål i kampen mot Hizbollah er nådd.

Forslag til FN-resolusjon
Inntil videre er det kjent at Frankrike har kommet med et utkast til en resolusjon i FNs Sikkerhetsråd, der det oppfordres til umiddelbar våpenstans.

På samme tid legges det opp til et forslag om å sende 20.000 FN-soldater inn i de krigsrammede områdene som fredsbevarende styrker. Mulige bidragsytere til styrkene er foruten Frankrike de 24 andre EU-landene, Tyrkia og andre land som allerede bidrar til FNs styrker i Libanon.

FN har tidligere fordømt begge parter i konflikten , og bedt om umiddelbar våpenstans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere