RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Libanon avlyser fredssamtaler

Foto: Scanpix/AFP
Sist oppdatert:
Libanesiske myndigheter reagerer voldsomt på Israels kraftigste angrep siden offensiven mot Hizbollah begynte.

Libanons regjering vil ikke ha innledende forhandlingssamtaler med USAs utenriksminister Condoleezza Rice om annet enn umiddelbar våpenstans.

I forkant av søndagens planlagte samtaler, kom det ut at Israel angivelig vil forlange at FN-soldater holder Hizbollah-geriljaen borte fra den israelske grensen, og at de forhindrer gruppen fra å fylle våpenlagre med raketter fra Syria og Iran. Dette kunne ha lettet forhandlinger mellom Israel og Libanon.

Presser på
Libanons statsminister Fuad Siniora sier imidlertid søndag at han ikke vil godta noe mindre enn en umiddelbar og ubetinget våpenhvileavtale. Libanesiske myndigheter avlyser derfor møter med Condoleezza Rice inntil en midlertidig våpenhvile er inngått.

- En umiddelbar våpenstans først, så kan vi diskutere andre spørsmål senere, sier Siniora. Han kaller også Israels angrep på Libanon avskyelige overgrep, og ber om en internasjonal etterforskning av drap på sivile under den israelske offensiven.

Det libanesiske utspillet kommer etter kraftig bombardement over landsbyen Qana, der minst 35 personer skal ha blitt drept. Av disse opplyses det om at 21 var barn.

Samtidig uttaler Israels statsminister Ehud Olmert at landets styrker ikke har noen hast med å oppnå våpenstans før Israels mål i kampen mot Hizbollah er nådd.

Olmert forsvarer angrepene med at Hizbollah skal ha avfyrt en rekke angrepsraketter fra Qana.

Rice blir i Israel
USAs utenriksminister sa under en pressekonferanse etter møter israelske myndigheter søndag at hun blir i Israel for å forsøke å få til en løsning på den nå 19 dager lange offensiven.

- Jeg er her i ganske vanskelige og risikofylte omgivelser fordi jeg tror det er bedre å forsøke å ta opp disse problemene ansikt til ansikt med partene, sa Rice.

Utenriksministeren gjentok imidlertid at en våpenhvile ikke kan innebære å gå tilbake til den spente situasjonen som forelå før den nåværende offensiven var et faktum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere