RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stormet FN-kontor

Sist oppdatert:
Hundrevis av rasende libanesere gikk søndag til angrep på FN-kontoret i Beirut.

Arabisk TV viser søndag bilder av et hundretalls demonstranter som stormer FN-kontoret i Beirut i protest mot nattens angrep mot Qana i Sør-Libanon. Bombeangrepet er det kraftigste fra israelsk side i løpet av de 19 dagene konflikten mellom Israel og Hizbollah ble intensivert, og har vakt sterke reaksjoner - også internasjonalt.

Se bilder fra stormingen nederst i saken

Tilbakeslag
Mens Kong Abdullah II av Jordan omtaler angrepene som aggressive folkerettsbrudd, har blant andre Storbritannias utenriksminister gitt uttrykk for at bomberaidet, der 57 mennesker skal ha mistet livet, er et trist tilbakeslag for videre forhandlinger mellom Israel og Hizbollah. I tillegg fordømmer blant andre spanske, franske og syriske myndigheter angrepet. Den norske regjeringen kaller på sin side angrepet på Qana for «et klart brudd på folkeretten».

Libanesiske myndigheter gikk som reaksjon på angrepet til det skritt å avlyse planlagte fredssamtaler med USAs utenriksminister Condoleezza Rice. Libanons regjering vil nå kun forhandle om en ubetinget og umiddelbar våpenhvile.

- Trenger ti dager til
Fra israelsk side hevdes det at Hizbollah har brukt Qana som utskytingssted for et hundretalls raketter mot israelske mål, men også Israels statsminister Ehud Olmert går til det skritt å uttrykke «dyp sorg» i medfølelse med ofrene for angrepet natt til søndag. Det melder nettavisen Haaretz Daily.

USAs regjering har inntil videre ikke brukt sin forhandlingsposisjon i Israel til direkte å be israelske myndigheter legge ned våpnene umiddelbart. Søndag signaliserte Olmert at det ikke haster med noen våpenhvile for Israel før hærens mål i krigføringen mot Hizbollah er oppnådd. Ifølge nyhetsbyrået AP skal den israelske statsministeren overfor USAs utenriksminister Condoleezza Rice ha gitt uttrykk for at Israel trenger mellom ti dager og to uker til med åpen offensiv mot Hizbollah.

Utløste massedemonstrasjon


Angrepet mot Qana utløste trolig demonstrasjonen utenfor FNs kontor i Beirut.


Ifølge nyhetsbyrået Reuters samlet inntil 2000 personer seg rundt FN-bygningen, før enkelte begynte å knuse vinduer og ta seg inn i byggets 1. etasje.

Nasjonalforsamlingens president, Nabih Berri, en Hizbollah-alliert, forsøkte å få demonstrantene fra å gå til direkte aksjon mot FNs bygning.

- Gi verden en sjanse til å støtte oss, uttalte Berri til en lokal TV-stasjon.

- Fordømmelse holder ikke
Hizbollah-politiker Hussein Hassan sier til TV 2 Nettavisen at ødeleggelsene ikke har skjedd i regi av Hizbollah, og at hendelsen er et uttrykk for folks maktesløshet i krigføringen mellom Hizbollah og Israel.

- Folk er sinte på FN for ikke å ha gjort noenting for å gripe inn, forklarer Hassan.

Når FNs spesialutsending Geir Pedersen søndag fordømmer angrepene, understreker Hassan at dette ikke er nok for Hizbollah.

- Hvis det internasjonale samfunnet ikke presser Israel ytterligere til å inngå en våpenhvile, vil massakrene fortsette, sier han.

- Største massakre siden 1996
Qana er også kjent som byen der en FN-leir ble angrept av israelske styrker 18. april 1996. 106 sivile libanesere som hadde søkt tilflukt i leiren ble drept, og 116 skadd. I tillegg ble fire Unifil-soldater såret.

- Dette er den største massakren i Libanon siden da, mener Hassan.

Hassan understreker at FN vil bli beskyttet av Hizbollahs soldater. Ifølge Hizbollahs representant er det nå libanesiske hærestyrker som kontrollerer området.

Krever ekstraordinært FN-møte
Hans oppfordring til Norge, FN og andre internasjonale aktører, er å bidra til å skape fred i Midtøsten.

Dette kan ifølge Hizbollah-medlemmet ikke skje uten økt engasjement for konkret handling, hvilket i praksis innebærer vedtak i FNs Sikkerhetsråd. Foreløpig foreligger et franskinitiert utkast til resolusjon, der det oppfordres til umiddelbar våpenstans.

Søndag ettermiddag krever libanesiske myndigheter et ekstraordinært møte i Sikkerhetsrådet. Talsmann for statsministeren, Aref al-Abed, sier til TV 2 Nettavisen at statsministeren søndag ringte til Kofi Annan for å be FNs generalsekretær kalle inn til et ekstraordinært møte i Sikkerhetsrådet for å komme med et vedtak om våpenhvile.

Sikkerhetsrådet har planlagt en samling førstkommende mandag 31. juli.

Hevangrep i gang
I mellomtiden lover både Hizbollah og Hamas hevn over Qana-angrepet.

- Denne fryktelige massakren kommer ikke til å forbli ubesvart, skriver Hizbollah i en pressemeldig på sine offisielle nettsider. Søndag ettermiddag ved 14.30-tiden norsk tid skal angrep mot flere bosettinger i Nord-Israel allerede vært igangsatt.

Hamas' militære talsmann Abu Obeida sier på sin side til TV 2 Nettavisen at «nå er alle muligheter åpne».

- Israel vil få betale en høy pris for massakrene i Libanon og i det palestinske området, advarer han, og avviser løslating av israelske soldater uten å få fanger fra israelske fengsler i bytte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere