Gå til sidens hovedinnhold

7 av 10 svensker vil kaste kungen

Et stort flertall av svenskene ber kong Carl Gustaf om å abdisere til fordel for kronprinsesse Victoria.

Det er den svenske avisen Expressen.se som har fått utført målingen som viser at 69 prosent av befolkningen ønsker at kongen abdiserer, og at hans datter tar over tronen. Sverige har i likhet med Norge og Danmark tradisjon for at monarken sitter livet ut.

Skandalekonge
Samtidig har tillitten til kong Carl Gustaf blitt stadig mer svekket. Anklagene om at kongen har vært på strippeklubb, vært utro mot sin kone dronning Silvia, og levd et utagerende liv har bidratt til at svenskene ønsker er tronbytte, men kongehusekspert Kjell Arne Totland.

- Dette er et veldig høyt tall, og skyldes i utgangspunktet en kombinasjon av alle skandalene rundt kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victorias store popularitet i det svenske folk, sier Totland til Side2.

LES OGSÅ: – Kongen bør pensjonere seg

Påvirket av Nederland

For mindre enn en måned siden skrev Side 2 at seks av ti svensker mente kongen måtte gå av. Målingen som først ble presentert i Aftonbladet ble sett på som oppsiktsvekkende. Nå er tallet altså steget til sju av ti.

Det kan se ut som om nyheten om at dronning Beatrix av Nederland abdiserer har påvirket den svenske opinionen.

- Når tallene er vesentlig høyere enn i en lignende måling bare noen uker før jul, skyldes dette nok "smitteeffekten" vi ser etter at dronning Beatrix varslet at hun vil gå av senere i år, mener Totland.

Taus konge
Etter kunngjøringen fra den nederlanske dronningen mandag tok det ikke lang tid før debatten om også svenskekongen bør abdisere blusset opp igjen. Kongen har imidlertid ikke villet svare på spørsmål om dette. Men da det blåste som verst, og Sveriges støste avis Aftonbladet på lederplass bs kongen abdisere, gjorde han det klart at han ikke har planer om å forlate sin post.

Kanskje er det også av hensyn til sin datter, kronprinsesse Victoria.

- Jeg håper kronprinsesse Victoria fortsatt får mange gode år som tronfølger og småbarnsmor før hun må overta etter sin far, sier Kjell Arne Totland.

Han tror at det også er kronprinsessens eget ønske.

- Det er ikke lett å være regjerende monark og samtidig ha små barn. Og både Victoria og Daniel har jo sagt at de håper på flere smårollinger på Haga slott, legger han til.

LES FLERE SAKER:

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken