Gå til sidens hovedinnhold

I år blir vi 7 milliarder mennesker

Det ble født fem mennesker bare mens du leste denne ingressen.

HTML EMBED

Innen utgangen av 2011 vil du være én av syv milliarder mennesker som bor på denne kloden, skriver National Geographic. Magasinet har publisert en video som setter vår eksplosive befolkningsvekst i perspektiv.

Du kan se hele videoen i HD i toppen av denne artikkelen.

Syv milliarder er et stort tall. Ifølge National Geographic ville det tatt 200 år å telle høyt til syv milliarder. Syv milliarder skritt ville dessuten tatt deg 133 ganger rundt jordkloden.

Befolkningsveksten har eksplodert

I år 1800 utgjorde befolkningen én milliard mennesker. Det tok 130 år før vi nådde to milliarder i 1930, og siden har det skutt fart.

I 1960 var vi tre milliarder, i 1974 var vi fire milliarder, i 1987 passerte vi fem milliarder, i 1999 rundet vi seks milliarder - og i 2045 kan det være så mange som ni milliarder mennesker på jordkloden.

Det fødes fem mennesker omtrent hvert eneste sekund. Samtidig dør to. Og nesten over alt på kloden lever mennesker lenger og lenger. I 2010 var den gjennomsnittlige levealderen 69 år, mot 53 år i 1960.

I 2008 nådde mennesket en livsforandrende milepæl.

For første gang i historien bodde det flere mennesker i byer enn i landdistrikt. I 1975 hadde verden tre såkalte megabyer, byer hvor det bor flere enn 10 millioner innbyggere. Det var Mexico City, Tokyo og New York. I overgangen til 2011 finnes det 21 megabyer. Innen år 2050 vil 70 prosent av verdens befolkning bo i en slik by.

Mangler ikke plass, men balanse

Men menneskene tar ikke stort med plass. Om alle syv milliarder mennesker skulle stått skulder til skulder ville vi fylt opp et område på størrelse med Los Angeles. Så det er ikke plass vi trenger, men balanse, heter det i videoen til National Geographic.

Fem prosent av oss forbruker 23 prosent av verdens energi. 13 prosent har ikke rent drikkevann. 38 prosent mangler tilfredsstillende sanitærinstallasjoner.

Du kan følge National Geographics spesial på befolkningsveksten på magasinets offisielle temanettside.

Kilder: National Geographic, Wikipedia

Kommentarer til denne saken