RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik trener du til skyteprøva

Sist oppdatert:
10. august starter bukkejakta på rådyr. Her får tu tips om hvordan du lettest skal klare skyteprøva.

Alle som skal drive storviltjakt med rifle må avlegge skyteprøve samme år. Her kommer en kort oppfriskning over det å avlegge den obligatoriske storviltprøva.

Skyteprøva består av to deler. Først skal det gjennomføres 30 obligatoriske skudd på valgfri blink. Om du får skyte alle 30 treningsskuddene på samme dag, er opp til den enkelte. Deretter skal det for hver rifle som skal benyttes under storviltjakt, skytes fem skudd mot godkjent dyrefigur.

Skyt regelmessig!
For kombivåpen (rifle-hagle), drillinger og dobbeltløpet rifle skal det skytes tre skudd mot godkjent dyrefigur. Alle skuddene mot dyrefigur må være innenfor angitt treffområde.

Skytekunnskapene er for mange en ferskvare. For å bli en sikker skytter bør man skyte regelmessig og helst starte en god stund før jakta. Er du derimot seint ute er det likevel ingen grunn til å ikke starte nå. Skyt mest mulig. Sommeren er en ypperlig tid å trene, siden mange skytebaner da er nesten tomme.

Jo, nærmere jakta vi kommer, jo flere er det som skal skyte, og da kan det være både tidkrevende og masete å få skutt de nødvendige skuddene. Har du et nytt våpen og kanskje i et annet kaliber enn tidligere, vil jeg anbefale å ta noen ekstra skudd for å bli bedre kjent med ditt nye våpen. Selv om våpenet kanskje er bedre, kan skytingen med dette våpenet være dårligere i starten.

Liggende skyting
Liggende, uten støtte er den første stillingen de fleste rifleskyttere lærer. Den er lett å innta, men for å bli god skytter fra denne stillingen kreves kyndig veiledning - og en del trening. Likevel er det noen grunnleggende momenter som kan nevnes:

Ryggen skal være helt rett. Det skal være en rett akse fra nakken og gjennom hele kroppen. Vanlig feil er at skytteren ligger med bøyd rygg.


Venstre albue skal være rett under våpenet. Om den er for langt ut må musklene jobbe ekstra for å holde våpenet. Det gir utslag på blinken med spredning skrått oppover.

Trekk opp høyre bein om du skyter rex slik at magen løftes litt fra underlaget (skyter du links trekkes venstre bein opp). Dermed unngår du at pulsslagene fra hovedpulsåren virker inn på siktebildet. Trekkes beinet for mye opp kan balansen bli dårligere.

Stående skyting
Stående skyting gjøres kun når du må. Har du muligheten til å innta en annen skytestilling som gir bedre støtte er det å foretrekke. Har du derimot ingen slik mulighet plasseres beina stødig med en god skulderbreddes avstand. La tyngden være fordelt med mest trykk på det fremre benet.

Ta et godt tak på forskjeftet med venstre albue hengende løst ned. Du klarer ikke å sikte mer enn 5-10 sekunder før du blir sliten i armen. Fortsetter du å sikte begynner du å skjelve ukontrollert. Ta heller ned våpenet, slapp av noen sekunder og prøv på nytt.

Et godt avtrekk er viktig når man skyter med rifle. Unngå å rykke til i det du trekker av. Ofte vil du da skyte med din naturlige rotasjonsretning. Til venstre om du skyter vanlig og mot høyre om du skyter links.

Tren mye
Tren gjerne med klikkpatroner mens du sikter på blink for å være sikker på at du ikke rykker til under avtrekket. Rekylen til et kraftig våpen kan fremtrenge en slik mekanisme uten at man er bevisst på det. Denne uvanen kan gi store utslag på blinken og føre til bom og skadeskyting under jakt.

Det er lett å glemme hva man skal ha med til skytebanen. Her er en kort liste over noen av de mest nødvendige tingene:

  • Hørselvern
  • Treningspatroner
  • Jaktpatroner (om du skal skyte opp)
  • Jegeravgiftskortet om du skal skyte opp
  • Våpenkort
  • Penger

Er det ikke for varmt bør man benytte klærne man bruker under jakt for mest mulig autentisk jaktsituasjon.

Så er det bare å trene og lykke til!!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere