RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En unik sjanse på Hårteigen

Sist oppdatert:
Nå er det perfekte forhold for å bestige Hårteigen, fyrtårnet på Hardangervidda. Med litt forsiktighet kommer alle opp. Les hvordan! Se bildene!

Alle som har gått på vestvidda har beundret fjellet som kneiser høyt over det bølgende landskapet. Mange har gått forbi Hårteigen på vei mellom Litlos og Torehytten eller Hadlaskard. Og noen har klatret de 300 bratte meterne opp skaret på sørøst-siden.

Snøpropp
Dette skaret er den eneste veien opp på platået. Vanligvis ligger det en solid snøfonn som en propp og stenger i skaret. Det går å klatre oppover i snøen, men mister du taket får du en livsfarlig rutsjetur ned i steinene under.

I år er det nesten ikke snø i fjellet, og den farlige snøfonnen er redusert til en liten uskyldig klatt øverst oppe. Dette er året alle kan klatre opp og nyte den fantastiske utsikten over Hardangervidda!

Slik gjør du det
Det første du må gjøre er å komme deg inn til Hårteigen. Fjellet ligger mellom DNT-hyttene Torehytten, Litlos og Hadlaskard, og på vei mellom disse hyttene bruker du ikke mer enn en drøy time på avstikkeren opp.

Jeg tok turen opp vakre Husedalen fra Kinsarvik til Stavali, og derfra til Torehytten. Går du videre til Hadlaskard og ned til Eidfjord får du den fineste turen på vestvidda i løpet av en helg.

Hårteigen-opp er en fin kveldstur dersom du bor på Torehytten! Den ligger bare fire lette kilometre unna. Beregn en time inn til fjellet, en time til bestigning og beundring av utsikt, og en liten time tilbake.

Skaret
Du finner skaret opp ved å følge stien som går fra Litlos til Torehytten og Hadlaskard. Turistforeningen merker ikke lenger stien opp på Hårteigen, men et par varder viser hvor du skal ta av og starte opp uren. De første 150 meterne går du i grov ur. Den er stabil og fin. Når du kommer inn i skaret blir det ustabilt. Vær forsiktig så du ikke sparker løs stein, og ikke gå for tett på dersom noen er over deg!

Øverst i skaret må du opp et lite brattheng, og så til høyre over noen luftige hyller. Her er det mye løs stein, så vær forsiktig! Det er satt opp tau, og de siste meterne opp kan du holde deg i et rekkverk og en wire.

Det er langt ned, men hyllene du går på er brede nok til at også de uten stål i magen kommer seg greit opp.

Helt nederst finner du flere bilder som viser veien opp!

Toppen
Platået er steinete og kupert. Vanligvis er det et lite vann der oppe, men det er tørket inn i år. Stien forsvinner fort i ur og blokker, og det kan være vrient å finne frem.

Merk deg hvordan du skal komme deg tilbake til skaret, og hold øye med været. Kom deg kjapt ned dersom tåken siger på!

Det er flere varder på platået. Toppvarden på 1690 meter finner du på sørsiden, og derfra har du et fantastisk rundskue! Er sikten god kan du se Hardangerjøkulen i nord, Hallingskarvet i nordøst, Gaustadtoppen i øst, Sandfloegga på 1721 meter i sør, og Folgefonna i vest.

Fyrtårn
Hårteigen er i familie med Hallingskarvet. Begge to har rester av harde bergarter på toppen, som beskytter myk skifer under. Det harde dekket ble skjøvet inn over gammel havbunn for 400 millioner år siden, og er tæret bort på det meste av Hardangervidda. Men Hårteigen står der fortsatt som et fyrtårn!

Kom deg opp nå som du har sjansen!

Nederst finner du flere bilder fra Hårteigen og vestvidda!

Norgesglasset - kart på nett fra Kartverket.
Hardangervidda - informasjon fra Turistforeningen.
Dette ser du fra Hårteigen - Panorama av Håvard Berland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere