RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På vei til Tibet

Sist oppdatert:
Stian Voldmo, Aleksander Gamme og Casper Ravnsbaek er på vei opp på Shishapangma (8027 moh) i Tibet.

Fjellet er det 14. høyeste i verden. Med sine 8027 meter over havet er det lavest av verdens topper over 8.000 meter. Jarle Trå var den første nordmannen som besteg fjellet. Han nådde toppen i mai i år.

Eventyrerne landet med fly i Kathmandu i slutten av august, hvor de ble plukket opp av Dawa Chhiri Sherpa på flyplassen. Sherpa er nordmennenes lokale organisator og kontaktmann.

Utstyret de trenger i fjellet veier 350 kilo og er pakket i 15 tønner og kasser som ble sent ned i forveien.

Marathonløper er med
Dansken Casper Ravnsbaek er også med på turen. Han skal prøve å bli den første dansken som når toppen av Shishapagma. Også Dawa Chhiri Sherpa og kona Mingma, lokalkjente venner av Sherpa og kokken deres er med på turen opp.

Casper er marathonløper, så guttene blir utfordret i å henge etter. Heldigvis er det ikke et poeng å gå fortest mulig på en slik tur, men om å ha godt uthold.

- Det handler ikke om å være rask til beins, nesten tvert i mot. God kondisjon er selvfølgelig svært nyttig, men for å akklimatisere seg godt er det viktig å ta det mye med ro og ikke stresse kroppen altfor mye, sier Stian og Aleksander i bloggen sin.

Mandag 4. september tok en strabasiøs ferd inn i Tibet fatt. De ankom grensen til Tibet og grensebyen Xiang Mu (Zang Mu) samme dag. Her måtte de gjennom en grundig pass- og tillatelseskontroll, som gikk smertefritt fordi de hadde alle papirer i orden. Det eneste som gikk galt var at Aleksander ble frastjålet noe personlig fotoutstyr.

Etter en heftig kjøretur ankom de den kinesiske fjellbyen Nyalam på rundt 3.700 meters høyde. Samme dag tok Aleksander og Stian en akklimatiseringstur opp til 4.000 meter. Her håpte de å få et glimt av Shishapangma, men det var dekket av skyer.

Tøff start på akklimatiseringstur
Onsdag var de fire skandinavierne med Cho Oyu-gjengen på en skikkelig fjelltur for å bli vant til høyden. Kursen gikk til nærliggende fjell, hvor de kunne knipse bilder av målet Shishapangma.

Magetrøbbel på grunn av kinesisk mat gav guttene dårlig søvn natt til onsdag, så de var slitne når akklimatisertingsturen startet.

- Sakte presset vi oss opp 800 høydemeter over byen. Målet var egentlig å nå 1000, men da hadde vi ikke rukket lunsj, skriver Stian i bloggen.

Men han skal ikke klage. For hvem er vel ikke lykkelig når de har en utrolig flott utsikt, sol og blå himmel, fjell på alle kanter. I det fjerne kan de se Shishapangma.

På nettsiden «Hamar til topps» kan du lese mer om turen. Her kan du lese dagsplanen deres. Torsdag 7. september er de på dag 11 av ferden, og er på vei til Shishapangma Basecamp eller Driver’s Camp.

Disse fjellene er over 8000 meter:

1 Mount Everest 8.850 meter
2 K2 (Mount Goodwin Austen) 8.611 meter
3 Kangchenjunga 8.598 meter
4 Lhotse 8.511 meter
5 Makalu 8.463 meter
6 Cho Oyu 8.201 meter
7 Dhaulagiri 8.167 meter
8 Manaslu 8.163 meter
9 Nanga Parbat 8.125 meter
10 Annapurna 8.091 meter
11 Gasherbrum I 8.068 meter
12 Broad Peak 8.047 meter
13 Gasherbrum II 8.035 meter
14 Shisapangma 8.027 meter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere