RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Atomlekkasje på Kjeller

Sist oppdatert:
Natt til lørdag gikk alarmen ved forsøksreaktoren ved Kjeller. Reaktoren ble umiddelbart stengt ned.

Det er målt radioaktivitet i stålhuset som omslutter reaktoren. Det er ikke målt radioaktivitet over normale verdier utenfor stålhuset, skriver Statens Strålevern i en pressemelding.

- Dette er alvorlig, og må få en snarlig gjennomgang, sier atomfysiker Nils Bøhmer ved Miljøstiftelsen Bellona til TV 2 Nettavisen

- Kunne smeltet
Ved 03-tiden natt til lørdag gikk alarmen. Årsaken er trolig brenselsfeil og lekkasje fra primærkretsen. Strålevernet avleser fortløpende målestasjonene for radioaktivitet i luft, og vil sende ut folk for å foreta manuelle målinger.

- Nå regner jeg med at situasjonen er under kontroll, men det kunne utviklet seg til å bli svært alvorlig. I verste fall kunne reaktoren mistet kjølingen og atomkjernene ville smeltet, sier Bøhmer.

Kriseutvalget for atomberedskap er innkalt, og vil ha et møte i løpet av formiddagen. De nordiske strålevernmyndighetene skal ha blitt varslet. Ifølge Institutt for energiteknikk (IFE) skal situasjonen være stabil og under kontroll, ifølge pressemeldingen

Ikke oversikt
- Dette er helt klart det alvorligste som har skjedd på Kjeller, sier avdelingsdirektør Per Strand ved Statens strålevern til TV 2 Nettavisen.

Han sier de foreløpig ikke har oversikt over hva som førte til episoden.

- Trolig er det brenselsfeil og lekkasje fra primærkretsen som kjøler ned reaktorene. Men det kan være andre ting, sier Strand.

De jobber nå med å finne en forklaring på hva som har skjedd. Det er folk på stedet som foretar individuelle målinger, og Strålevernet får fortløpende tilbakemeldinger.

- Så langt er det ingenting som tyder på at det har vært atomutslipp utenfor stålhuset, sier Strand.

Statens strålevern vil i løpet av formiddagen avgjøre hva som skal gjøres med det radioaktive avfallet som befinner seg i selve stålhuset.

- Kontrollen må skjerpes
Bøhmer sier at kontrollrutinene nå må skjerpes.

- Reaktoren begynner å dra på årene, og det er dermed enda viktigere å stramme opp rutinekontrollen og eksternkontrollen av reaktoren. Vi har tidligere sett flere eksempler på at denne kontrollen ikke har vært god nok, sier Bøhmer.

Krefttilfeller
Han viser til et tilfelle for noen år tilbake. IFE fikk i 2000 forelegg fra Økokrim på 300,000 kroner for å ha latt være å rapportere at utslippspunktet ved Nitelva ikke var dekket av vann deler av året. Når utslippspunktet blir tørrlagt, medfører det fare for overskridelse av utslippsgrensene. Det ble ikke bevist at befolkningen ved området ble utsatt for en større helsefare.

Atomreaktoren på Kjeller i Akershus benyttes hovedsaklig til produksjon av isotoper til bruk i medisin og forskning. Reaktoren drives av Institutt for energiteknikk (IFE).

I tilknytning til reaktoren er det midlertidige lager for brukt atombrensel. Fram til 1967 slapp Kjeller ut spillvann rett i Nitelva.

En rekke personer har stått frem i mediene i de senere år, og hevdet at det har vært unormalt mange krefttilfeller i området. Det har så langt ikke blitt bevist en sammenheng mellom utslipp og antall krefttilfeller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere